Инфо

10. август 2023.10. авг 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ПСИХОФИЗИЧКА ПРИПРЕМА ТРУДНИЦА

За безбрижнији пролазак кроз порођај

Психофизичка припрема трудница за порођај одржаваће се два пута недељно, у новом простору, у служби поливалентне патронаже Дома здравља “Др Драга Љочић“. Сваког уторка и четвртка од 13.00 часова могу јој присуствовати труднице уз сагласност изабраног гинеколога.

-Програм психофизичке припреме трудница за породађ има за циљ да упозна трудницу са током порођаја, да је научи да прати рађање детета и сарађује са акушерским тимом. Идеално је да труднице почну са овим програмом од 26. или 27. недеље трудноће и да долазе до порођаја. Ми овде радимо вежбе које јачају трбушну мускулатуру, повећавају еластичност лигамената, зглобова и мишића, посебно карлице, затим вежбе за повећање капацитета плућа, мишићну релаксацију. Радимо симулацију порођаја. Труднице пролазе кроз сва четири порођајна доба, уче на који знак крећу у породилиште, шта могу у сваком моменту да очекују, вежбају типове дисања и када који тип дисања да примене како би себи олакшале. Као круна успешности припремљене труднице радимо вежбе напињања од 36. недеље трудноће, рекла је Гордана Тодић, патронажна сестракоја је својеручно осликала простор у ком труднице вежбају.

Фото: "Глас Подриња"


Идеално је да почну од 26. или 27. недеље трудноће и да долазе до самог порођаја. Са њима радимо лагане вежбе, вежбе мишићне релаксације, као и симулацију порођаја

Од 1. до 7. августа обележава се Светска недеља дојења, што је послужило као повод да поново почну часови психофизичке припреме трудница.

-Поносни смо на ову услугу, која је у нашој установи почела 2015. године, али је због ковид пандемије била пауза. Потребно је да се трудница јави свом изабраном гинекологу како би, након прегледа, добила сагласност за обављање психофизичке припреме. Са обрасцем долази у службу поливалентне патронаже. Наше три сестре су прошле обуку за психофизичку припрему и имају сертфикат за рад са трудницама. Апелујемо на све будуће маме да се јаве у нашу службу како би добиле детаљне информације, навела је директорка Дома здравља др Јасмина Станковић.

Истовремено ради и школа родитељства коју могу похађати, поред будућих мама, и будуће тате. Ова школа се одржава сваке среде од 13.00 часова.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa