Инфо

17. август 2023.17. авг 2023.
Хајдучко вече 2023., Фотографије: Мира Ковачевић/Мачва.инфо

Хајдучко вече 2023., Фотографије: Мира Ковачевић/Мачва.инфо

БОГАТИЋ: БОГАТ ПРОГРАМ ПРОТЕКЛОГ ВИКЕНДА

Михољски сусрети села

Протеклог викенда, у Црној Бари одржани су „Михољски сусрети села“
и „Хајдучко вече 2023“
У суботу, 12. августа, у Црној Бари су први пут одржани „Михољски сусрети села“, манифестација која се финансира средствима Министарства за бригу о селу Републике Србије, а која за циљ има обогаћивање друштвеног и спортског живота сеоског становништва, неговање традиционалног начина живота и културно -историјског наслеђа.

Манифестацију коју су покренули и утемељили песник Љубивоје Ршумовић и министар Милан Кркобабић отворила је Снежана Петровић, в.д. секретара Министарства за бригу о селу.

- Општина Богатић је први пут код Министарства конкурисала за средства које додељујемо у износу до 500.000 динара за организацију манифестације “Михољски сусрети села”. На манифестацији учешће узима становништво из сеоских средина од најмлађих до најстаријих, а дисциплине су прилагођене интересовањима и способностима становништва. Тако се приказује оно што је локална традиција, култура, стари занати и вештине које наше баке и мајке преносе на своју децу и унуке, чувајући наш идентитет, рекла је Петровић.

Михољски сусрети, Фотографије: Мира Ковачевић/Мачва.инфо


У порти црнобарског храма наступиле су извођачке групе КУД-а “Јелица”, певачке групе и инструменталисти. Жене из Удружења “Црнобарке” представиле су окупљенима старе занате и вештине, а заинтересовани су могли да се опробају у овим радионицама. Мачвански листићи спремани су на лицу места, а могло се уживати и у вожњи фијакером по селу и у посети вајата Хајдук Станка.
Министарство за бригу о селу манифестацију “Михољски сусрети села” организује у 95 општина, где учествује више од 1500 села, од почетка јула до краја новембра.

ХАЈДУЧКО ВЕЧЕ 2023
Неколико хиљада људи сјатило се на обалу Дрине у Црној Бари због традиционалне културно-туристичке манифестације „Хајдучко вече 2023“.

Надметање је организовано у шест дисциплина, бацању камена с рамена, скоку из места у даљ, борби на брвну, скоку из места у вис преко пања, надвлачењу клипка и пењању уз дрво. Централна манифестација било је такмичење младића у хајдучким дисциплинама у борби за титулу „Мачванског харамбаше”.

Мачвански харамбаша Никола Остојић, Фотографије: Мира Ковачевић/Мачва.инфо


Најспретнији и најспремнији био је Никола Остојић из Салаша Црнобарског који је заслужено награђен новчаном наградом и хајдучком сабљом. Другопласирани је био Душан Пајичић из Бановог Поља, а трећи Милош Паунић из Бадовинаца.

На Васином шибу посетиоци су могли да обиђу сајам етно хране и пића и рукотворина, а у вечерњим сатима приређен је и богат културно-уметнички програм.

МАЧВАНСКА СВАДБА
Манифестација је имала и бројне друге садржаје, као што је традиционална “Мачванска свадба”, која је присутне подсетила на старе обичаје.

Мачванска свадба, Фотографије: Мира Ковачевић/Мачва.инфо


У центру Богатића одиграно је коло, а потом се свадбена поворка упутила ка младиној кући у Етно парк Совљак, где их је на уласку у село пресрела Хајдучка Бусија. Невеста је испрошена по старим мачванским обичајима, а када су сватови одиграли “поводно коло”, свадбена поворка фијакера са младенцима запутила се према Црној Бари.
ГП

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa