Инфо

31. август 2023.31. авг 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

МОМЕНТУМ – ТРАНСФОРМАЦИЈА И ПРАВИЧНОСТ РУТИНСКЕ ИМУНИЗАЦИЈЕ

Повратак поверења у вакцине

Коференција у оквиру пројекта Моментум - Трансформација и правичност рутинске имунизације одржана је у Заводу за јавно здравље Шабац. Циљ пројекта је јачање поверења у вакцинацију код грађана. На конференицији је било речи о томе ко треба да прими вакцину против сезонског грипа, у коликој мери грађани гаје поверење према вакцинацији и како одговорити на њихове недоумице и најчешћа питања.

-Пројекат Моментум се бави промоцијом вакцинације и здравих стилова живота, тиме како да нашим грађанима омогућимо оно што је најбољи вид заштите против одређених заразних обољења. Радимо не само са пацијентима, који преузимају одговорност за своје здравље, него и са лекарима који треба да буду у стању да пацијентима одговоре на питања која они имају. Пројекат се тренутно имплементира у 11 округа у Србији, у 33 општине с тим што ми радимо са лекарима из целе Србије, истакао је др Стефан Мандић Рајчевић, вођа тима на пројекту УСАИД-а.

Пројекат финансира Америчка агенција за међународни развој (УСАИД).

Др Драгана Радојичић епидемиолог Завода за јавно здравље Шабац захвалила је на прилици да као установа учествују у пројекту.

-Вакцинација је најбитнији изум који је медицина дала човечанству. Битно је да нађемо начин како ћемо да се обраћамо и јавности путем медија и својим пацијентима и како да их позовемо да врате веру у вакцинацију. Наш задатак је тежак, узимајући у обзир друштвене мреже и све могућности да свако нестручан износи мишљење о здравственим темама, рекла је др Радојичић и позвала родитеље да своју децу вакцинацијом заштите од хуманог папилома вируса (ХПВ).

До сада је само око 4 одсто популације која може да се вакцинише примило вакцину. Бесплатно се могу вакцинисати и девојчице и дечаци старости од 9 до 19 година.

-Вакцина је једина заштита од ХПВ који може да доведе до малигних обољења. Деца старија од 15 година могу сама да дођу и вакцинишу се. Већи одзив је међу децом од 9 до 15 година коју доводе родитељи и они су можда већ имали искуства са малигним обољењима. Вакцина није нова, у земљама где се она користи резултати су одлични, истакла је др Радојичић.

Александар Прица, оснивач Асоцијације Дуга најавио је да ће они имати 78 радионица у 13 округа у Србији, које ће бити намењене медицинским радницима, али и осталим грађанима. Циљна популација су труднице и хронично оболеле особе старије од 45 година.

-Имамо могућност да радионице прилагодимо менталитету наших људи. Трајаће од 90 до 120 минута и учесници ће се укључивати у ток радионица, како би они сами извукли закључке зашто је потребно вакцинисати се. Након радионица спровећшће се и процена њихових ефеката, рекао је Прица.
др Драгослав Поповић, председник Удружења за јавно здравље Србије навео је да је важно да се тренутно фокусирају на оно што су највећи изазови, а то су питања поверења и информација. Истако је да су људи на заразне болести најосетљивији током два периода живота, у раном детињству, као и у касном животном добу.

-Поред вакцинације од грипа, која је већ постојала, затим вакцинације од ковида, који је дошао, увели смо и вакцинацију старијих особа против упале плућа која у тој популацији односи животе. Важно нам је добро искуство старије популације са вакцинама, како би они убедили и оне који су скептични и помогли свима нама да нађемо одговоре на питања која те људе тиште, рекао је др Поповић.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa