Инфо

28. септембар 2023.28. сеп 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

У оквиру пројекта „Научни центар - фабрика идеја за 21. век“

Отворен Научни центар у Шапцу

Свечано су га отворили помоћник министра просвете за средње образовање и васпитање и образовање одраслих Милош Благојевић и градоначелник Шапца др Александар Пајић
Објекат Научног центра у оквиру пројекта „Фабрика идеја за 21. век“ свечано су у петак у насељу Летњиковац отворили помоћник министра просвете за средње образовање и васпитање и образовање одраслих Милош Благојевић и градоначелник Шапца др Александар Пајић, у присуству представника Града, образовних и установа културе, као и наставника и ученика. „Научни центар- фабрика идеја за 21.век“ један је од најзначајнијих пројеката које је Град Шабац у последње три године спровео у партнерству са Европском унијом. Његова укупна вредност је 450.000 евра.

Улагање у будућност
Научни центар намењен је деци предшколског узраста и ученицима основних и средњих школа за развој њихових талената. Градоначелник је истакао да је то један од најлепших пројеката града у последње две године. Подсетио је да Град око 21 посто буџета издваја за образовање, 3,7 милиона за награђивање најбољих ђака у основним и средњим школама и 3,6 милиона за стипендије студентима на годишњем нивоу.

Фото: "Глас Подриња"


Лена Станковић,
Основна школа „Стојан Новаковић“

Много је лепо урађен објекат. Верујем да ће бити корисно свим ученицима и надам се да ћу и ја имати прилике да се укључим у неке од програма.


-Поносан сам што смо за допуну формалном образовању урадили један овакав објекат за предшколце, основне и средње школе, где ће наши најталентованији ученици моћи са најбољим наставницима да раде на својим потенцијалима и да их искористе на најбољи могући начин. Град улаже око 21 посто свог буџета у образовне институције и у овај објекат заједно са Европском унијом уложили смо укупно 450 хиљада евра. Ово је заиста прелепо, видели смо задовољство деце такмичара. Радионице са родитељима, затим и четвородневни математички камп, пуно је садржаја који ће у овом објекту бити понуђени деци. Сигуран сам да ће они то користити на најбољи могући начин. Последњих 10 година ово су били руинирани павиљони и небригом претходне власти доведени у стање да морају да се руше. Ми то нисмо дозволили, него смо уложили додатна средства и добили објекат који ће бити у функцији бољих резултата свих наших ученика- рекао је Пајић.

Подршка формалном образовању
Помоћник министра је подвукао да објекат има изузетно велики значај.
-Он представља надоградњу система и често ми спомињемо да се можда недовољно обраћа пажња на талентоване и надарене ученике. Ово је само један објекат који ће њима пружити могућности да се докажу и искажу у ономе у чему су добри. Имали смо данас прилике да видимо како је то некад изгледало, а како данас изгледа. Одушевљен сам овим објектом, капацитети су фантастични за рад. Посебно ме радује да се одмах креће са програмом, чак данас. Надам се да ћемо у будућности и ми из Министарства просвете заједно са локалном самоуправом града Шапца заједно учествовати и развијати програме за наше најбоље ученике, а то је свима нама најбитније- нагласио је Благојевић.

Фото: "Глас Подриња"


Дијана Митровић,
Основна школа Мајур

Свиђа ми се како изгледа наш Научни центар. Моји другари једва чекају да учествују у програмима који ће овде бити реализовани.


У Центру ће се окупљати најбољи ученици који ће моћи да развију своје потенцијале уз најбоље предаваче. Пројекат је замишљен као подршка формалном образовном систему. Објекат поседује смештајни капацитет за више од 40 ученика који могу да похађају вишедневне програме. У оквиру њега налазе се кабинети за хемију, биологију и физику, мултимедијална учионица, као и интернет кафе. Од 23. до 26. септембра у Научном центру биће организован математички камп за ученике основних школа.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa