Инфо

28. септембар 2023.28. сеп 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

У ШАПЦУ ОТВОРЕН CENTAR NANNA

Нисмо сами

Жртве насиља су у фокусу, али то није једина тема којом ће се бавити Centar Nanna. У Центру верују да ће се, у спрези са суграђанима, теме саме отварати
Недавно је у Шапцу отворен Centаr Nanna, који је је настао у оквиру мреже Жене Шапца. И овај пут у фокусу су жртве насиља. Активисткиње поменуте мреже много су урадиле на освешћивању жена које су изложене насиљу (жртви је најтеже да препозна и призна да је жртва) и предузеле конкретне кораке. У Центар су добродошли су и мушкарци који су жртве насиља.

- Намењен је свима, деци и одраслима, али нам се највише јављају жене. Оне су спремније сада него било када раније да говоре о насиљу. Од нас очекују не само психолошку подршку, него и подршку у вези са институцијама. Највећи изазов и јесу институције са којима не могу да се изборе и остваре своја права, пре свега на безбедност, каже Селена Драгојевић Гајић из Centra Nanna.

Фото: приватна архива


Као спона између жена које су претпреле један или више облика насиља и институција, Центар има адвокате који раде волонтерски. У плану је стално запослени адвокат, али за сада је „све на мишиће“. Онако како то ради јачи пол.

Од великог значаја је улога психолога Олге Перић, која води групу подршке за жене жртве насиља и чланице њихових породица. Ускоро ће са радом почети група подршке онколошким пацијентима који пролазе кроз насиље природе, као и медицинско насиље, до кога неизбежно долази у сусрету са системом.

- Ослушкивале смо шта у нашем граду недостаје. Олга је схватила да је онколошким пацијентима психолошка подршка јако важна, они најчешће нису у могућности да плате терапију, а болница је не обезбеђује. Стварамо простор у коме ће они долазити заједно, да би пружили подршку једни другима у групи, уз стручну помоћ психолога.

ПОДРШКА ОНКОЛОШКИМ ПАЦИЈЕНТИМА
„Некако сам увек доживљавала болест као насиље природе, поготово ону коју називамо неизлечивом или тешко излечивом, ону за коју људи обично кажу “оно”, “оно са три слова” и слично. С обзиром да радим у болници, свако јутро виђам, углавном жене, које седе на клупама близу онколошке амбуланте. Неке испред шалтера, држећи у рукама гомилу медицинске документације. На главама турбани, мараме, перике... Неке имају косу. Или је порасла, или нису имале хемиотерапију. Има ту и мушкараца, можда су пратња, а можда пацијенти. Атмосфера, достојанствено-сабласна, бар је ја тако доживљавам, пројектујући природно, своје страхове. У свом послу као психолог, срећем многе онколошке пацијенте, али само у оквиру обраде за излазак пред инвалидску комисију и покушаја остваривања права на инвалидску пензију. Из разговора са њима сазнајем да цео процес лечења иде некако механички, аутоматизовано и усмерен је само на онколошко лечење, поготово у Београду. Нема разговора са психологом или психијатром, нема давања одушка нити дељења тог огромног терета које носе са собом. Осим тога, нису сви онколози обучени нити природно талентовани за обављање тешких разговора са својим пацијентима. Шабачка болница има две дивне лекарке које лече онколошке пацијенте, али два лекара на жалост, не могу попунити део који многима недостаје. Због тога, Centar Nanna жели да оформи групу подршке за заинтересоване онколошке пацијенте Шапца. С обзиром да већ постоје психолошке групе подршке за жртве насиља, можемо правити појединачну, или мешовиту групу, у којој би се мисли могле преусмерити на „туђу муку“, видети да нико није поштеђен од проблема и усамљен. У сваком случају, поштујемо жеље и потребе наших суграђана. Да растемо заједно!“
(Психолог Олга Перић)


Насиље је акцентовано, али није једина тема којом ће се „Нана“ бавити. У Центру се надају да ће се, у спрези са суграђанима, теме саме отварати.

- Такође, циљ нам је да у наредном периоду дођемо до жена које живе у околини Шапца, јер знамо да оне пролазе кроз разне облике насиља. Много су затвореније од жена из града, којима више није проблем да иступе и отворено говоре, као и да затраже помоћ. Зато ћемо ми ићи код њих, у околна села, да разговарамо са девојкама и женама. Знамо да ће то бити процес. За све је потребно време, зато треба на време почети.

Фото: приватна архива


Тренинзи самоодбране за девојке и жене који су били практиковани у оквиру мреже Жене Шапца, настављају се у Centru Nanna. Локације на којој се налазе жене жртве насиља су тајне, зато што неке чланице још увек нису изашле из својих ситуација. Локације су познате само психологу и дамама које долазе.

- Радимо проширени програм у односу на рад у оквиру мреже Жене Шапца. Јављају нам се и онколошки пацијенти, неки који су излечени, али желе да буду присутни за људе који су још увек на путу излечења. Надам се да ће то израсти у сјајну мрежу грађана Шапца где ће свако моћи нешто да пружи другима. Зато сам рекла да ослушкујемо да бисмо виделе где постоје изазови са којима ћемо се заједно носити, поручује Селена.

ТРИБИНА О ФЕМИЦИДУ
У петак, 29. септембра, у сали Културног центра Шабац, Centar Nanna организује трибину на тему фемицида. Предавање ће одржати психијатар др Владимир Јекић. Почетак је заказан за 18 сати.


Није згорег нагласити да активисткиње Centra Nanna раде волонтерски, а да су услуге које пружају поптуно бесплатне.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa