Инфо

28. септембар 2023.28. сеп 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

У хотелу „Слобода“

Регионално саветовање о управљању индустријским отпадним водама и опасним отпадом

Окупило се 90 учесника из области привреде, као и представника научних институција
Четврто регионално саветовање „Управљање индустријским отпадним водама и интегрисано управљање опасним отпадом“ одржано у среду и четвртак, 20. и 21. септембра, у хотелу „Слобода“ окупило је 90 учесника из области привреде, као и представника научних институција. Акценат је на разговору о опасном отпаду- инсенерацији, складиштењу, обележавању, транспорту. Организатор скупа је Удружење за заштиту животне средине из Београда.

Конкретна решења за одрживи развој
Првог дана саветовања, о постројењу за пречишћавање отпадних вода Прахово и двостепеној неутрализацији говорио је сениор инжењер технологије у Elixir Group Јовица Дамњановић.

Јовица Дамњановић, Фото: "Глас Подриња"


-Током три године радио сам на више пројеката, између осталог на пројекту унапређења технологије за третман отпадних индустријских вода у Прахову. Главно оптерећење отпадних вода у Прахову потиче од производње фосфорне киселине. Пројекат унапређења третмана подразумева примену технологије двостепене неутрализације, где је акценат био на смањењу губитака фосфора и већем степену рециркулације воде у процесу. На овај начин ћемо значајно смањити количину третиране воде која се емитује у реципијент, где очекујемо да ће садржај фосфора бити значајно испод прописаних граничних вредности. Овај пројекат је пример примене циркуларне економије, доприноси еколошком бенефиту, одрживом развоју, целокупној друштвеној заједници. Крајњи циљ је да достигнемо нулту емисију отпадних индустријских вода у Прахову- истакао је Дамњановић.

Менаџер одрживог развоја Elixir Zorke Наташа Тодоров представила је примену алтернативних сировина и рециркулацију воде у процесу производње у Elixir Zorka.

Наташа Тодоров, Фото: "Глас Подриња"


-Кроз презентацију ми је био циљ да приближим представницима привреде конкретна решења у примени циркуларне економије и употреби алтернативних сировина у процесу производње минералних ђубрива, на који начин се врши рециркулација течности у самом процесу производње минералних ђубрива и које су предности примене ових решења у производњи. Наш циљ је да практична решења и бенефите примене циркуларне економије размењујемо, не само са привредом и стручном заједницом, већ и са свим заинтересованим странама, укључујући и локалну заједницу и наше суграђане. Веома нам је значајна сарадња са факултетима и школама, где се све више даје на значају овој теми и подизању свести о важности заштите животне средине, употреби обновљивих извора, као и поновном искоришћењу необновљивих ресурса у процесима производње и значају тога за целу привреду и саму државу у којој живимо- подвукла је Тодоров.

Интегрисано управљање отпадом било је тема излагања Јелене Тице и Тијане Бабић из Elixir- Минерална ђубрива д.о.о, огранка Eco Lager.

Пример добре праксе
-Пошто је тема скупа „Отпадне воде и интегрисано управљање отпадом“, тако смо ми и изабрали да наша тема буде интегрисано управљање отпадом како бисмо ширем скупу представника домаће привреде представили делатност управљања отпадом, шта је то отпад, која је његова основна подела, шта управљање отпадом подразумева по закону и подзаконским актима Републике Србије. Током наше презентације осврнуле смо се на законску регулативу и обавезе у домену привременог складиштења отпада, јер је то делатност коју обављамо у Eco Lager-u, па смо у складу са тим покушале да кроз практичне примере представимо исправну примену законских прописа у овој области- објаснила је Јелена Тица.

Јелена Тица, Фото: "Глас Подриња"


Другог дана учесници су обишли фабрику Elixir Zorka и комплекс Eco Lager- складиште опасног и неопасног отпада.

-Циљ посете је да се погледа прво складиште опасног и неопасног отпада у Србији које је уређено по највишим стандардима Европске уније, уз примену законске регулативе, најбоље праксе, поготово за будућу инсенерацију опасног отпада. То је једини начин да се реши питање опасног отпада у Србији и почетак збрињавања отпада, први корак ка решавању тог питања у циљу управљања опасним отпадом у Србији. Имамо велико интересовање учесника за ову посету, јер су сви из привреде и генератори су отпада, желе да отпад на правилан начин складиште, обележе и збрину- истакла је организаторка Љиљана Танасијевић.

Љиљана Танасијевић, Фото: "Глас Подриња"


Виолета Жигић, задужена за продају у компанији Кармеус, фабрике „Јелен до“, лидера у производњи креча, пријатно је изненађена посетом.

-Морам да признам да нисам очекивала оволики ниво развоја и да сам пријатно изненађена. Претходно сам радила у цементари у Беочину, сад сам у фабрици која јако води рачуна о заштити животне средине, људи. Ово што сам имала прилику да видим уверило ме да не заостају нимало у тим сегментима, чак у неким стварима видим и предности у односу на нас- нагласила је Жигићева.

Виолета Жигић, Фото: "Глас Подриња"


Током претходна два- три месеца више од хиљаду људи, било да су у питању стручни сарадници, институције, студенти, ђаци или грађани, посетило је компанију Elixir, како би се на лицу места уверило у начин пословања и рада. Учесници су имали прилику да обиђу и постројење за пречишћавање отпадних вода ЈКП „Водовод“ Шабац.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa