Инфо

26. октобар 2023.26. окт 2023.
Висока свест Шапчана о значају превенције
У ОПШТОЈ БОЛНИЦИ ОРГАНИЗОВАНИ ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ ШТИТАСТЕ ЖЛЕЗДЕ

Висока свест Шапчана о значају превенције

Фокус нам је увек на превенцији и раном откривању болести. Рано откривање болести значи успешн лечење. Одзив наших суграђана и овог пута је био изузетно велики, што значи да је свест наших суграђана о значају превенције на веома високом нивоу. Иако је велики број пацијената за даљу евалуацију, то не значи да је патологија тако тешка
Претходног викенда у Општој болници „Др Лаза К. Лазаревић“ организовани су превентивни прегледи штитасте жлезде. Током два дана урађено је 267 ултразвучних прегледа и 274 лабораторијска налаза хормона штитасте жлезде. На ултразвучним прегледима је утврђено је да 158 пацијената за даље праћење, док је 86 лабораторијских налаза било изнад референтних вредности.

Укупно 170 здравствених установа у Србији у исто време је обављало превентивне прегледе


-Фокус нам је увек на превенцији и раном откривању болести. Рано откривање болести значи успешно лечење. Одзив наших суграђана и овог пута је био изузетно велики, што значи да је свест наших суграђана о значају превенције на веома високом нивоу. Иако је велики број пацијената за даљу евалуацију, то не значи да је патологија тако тешка. Већина од ових 158 пацијената захтева само даље праћење, а врло мали број ће бити упућен ендокрином хирургу. Пацијентима који имају проблем са хормонима штитасте жлезде урадиће се детаљне анализе и по приоритетима ће бити упућени код изабраног лекара, ендокринолога или код ендокриног хирурга, наводи директор ОБ Шабац др Слободан Поповић.

Иако су превентивни прегледи намењени откривању нових оболелих пацијената, јавио се и известан број оних којима је већ дијагностификована болест, али нико није враћен са прегледа.

Укупно 170 здравствених установа у Србији у исто време је обављало превентивне прегледе.
Недељу дана раније одржани су превентивни прегледи на карцином дојке и на карцином простате, који су такође имали велики одзив суграђана.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa