Инфо

26. октобар 2023.26. окт 2023.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Завод за јавно здравље обележава 102 године постојања

Друга година другог века

„Три важна стратешка циља смо остварили, али то не значи да немамо планове за наредни период. Спремни смо за све изазове, како кадровски, инфраструктурно, тако и у домену опреме“, рекао је директор Завода за јавно здравље МСц. др Бранко Вујковић
Свечаном академијом, 1. новембра, Завод за јавно здравље Шабац обележиће 102 године постојања и рада. Од прве Бактериолошке станице формиране 1. новембра 1921. до модерног Завода протекло је више од века, а како истичу из ове здравствене установе, поносни су на све оно што су остварили у времену које протекло и спремно улазе у другу годину другог века.

Веома брзо овом методом можемо да дијагостификујемо инфекцију вирусом грипа и сексуално преносивим болестима од којих се посебно издваја HPV вирус који је изазивач рака грлића материце. Вршимо генотипизацију 15 сојева HPV вируса. Желимо да Пи Си Ар дијагностику промовишемо међу стручњацима, али и да грађанима и грађанкама омогућимо брзо и прецизно добијање резултата


-У текућој години остварили смо стратешке циљеве и планове које смо поставили као приоритете у развоју наше установе. Они су нам темељ за наредни период. Пре свега, то је Лабораторија за молекуларну дијагностику. Сада имамо нов простор и опрему, те смо захваљујући помоћи државе и делом сопственим средствима успели да постигнемо највиши ниво у домену молекуларне дијагностике. Званични почетак Лабораторије био је 7. јун 2022. године, а од тада обрађено је више од 30.000 Пи Си Ар узорака. Морам да напоменем да је то најпрецизнија, најпоузданија дијагностика у складу са европским стандардима. Доступна је свим нашим корисницима из Мачванског и Колубарског округа - истакао је директор Завода за јавно здравље Шабац МСц. др Бранко М. Вујковић и напоменуо да је Пи Си Ар дијагностика коришћена за детекцију Ковида, али да то није њена једина намена.

-Веома брзо овом методом можемо да дијагостификујемо инфекцију вирусом грипа и сексуално преносивим болестима од којих се посебно издваја HPV вирус који је изазивач рака грлића материце. Вршимо генотипизацију 15 сојева HPV вируса. Желимо да Пи Си Ар дијагностику промовишемо међу стручњацима, али и да грађанима и грађанкама омогућимо брзо и прецизно добијање резултата - додао је МСц. др Вујковић појаснивши да се све анализе реализују на основу упута изабраног лекара, односно гинеколога.

Фото: Глас Подриња


-Грађани бесплатно на основу упута могу дати узорак на анализу. Ово је изузетно важно за жене због рака грлића материце. РФЗО и држава су обезбедили вакцину најновије генерације, Гардасил 9.
Континуиран мониторинг квалитета ваздуха.

Др Вујковић напомиње да ЗЈЗ Шабац континуирано ради на мониторингу квалитета ваздуха у Шапцу. Пре две године, 2021. покренута је и мобилна апликација „Чувар здравља“ која корисницима пружа најважније информације о квалитету вазудуха у Шапцу.

-Важан сегмент наше установе је унапређење мониторинга вазудха у Шапцу. На основу разговора са грађанима, удружењима и стручном јавношћу веома брзо смо започели процес интензивног мониторинга ваздуха у граду. Обезбедили смо најбољу аутоматску мерну станицу и проширили мрежу за мониторинг на неколико нових мерних места у граду. Морам да напоменем да је аутоматска мерна станица заиста најмодернија у Србији и једна од најмодернијих у Европи. Извештава грађане и даје препоруке о томе како да се понашају у условима прекомерног загађења ваздуха. Напоменули смо да је ваздух у Шапцу стандардно лош, што је био и став наших стручњака. Верујем да је унапређење мониторинга важно за све, а то чинимо пуних 40 година. Наредни корак је да се сви укључимо у смањење загађења ваздуха. Мислим да је то и део личне одговорности, не само установа, већи и грађана, локалних самоуправа, али и свих других који могу да допринесу квалитету ваздуха који удишемо.

Модерна, савремена здравствена установа
Дигитализацијом услуга ЗЈЗ Шабац омогућио је пацијентима да у најкраћем року добију адекватну терапију од стране изабраног лекара, или лекара специјалисте. Пре умрежавања здравствених установа од тренутка узимања узорка до почетка антибиотске терапије било је потребно неколико дана.
-Набавком савремене опреме успели смо да за 24 часа обрадимо узорак. Наредни корак је био да се убрза пут резултата до крајних корисника. То смо постигли увођењем савременог информационог система који је повезан са свим здравственим установама примарне здравствене заштите, односно свих осам домова здравља и Општом болницом Шабац. Ово значајно олакшава посао здравственим радницима, али и пацијентима који не морају да чекају на терапију. За 24 сата имају дијагнозу, одређену терапију у складу са резултатима, што раније није био случај.

На Свечаној академији биће додељена повеља Чувар здравља. Овогодишња добитница је директорка Републичког фонда за здравствено осигурање проф. др Сања Радојевић-Шкодрић.
-Проф. др Сања Радојевић-Шкодрић је најзаслужнија за увођење HPV вакцинације најмодернијом вакцином. Одлучили смо да она буде добитница повеље због подршке и помоћи Заводу у виду опреме од стране РФЗО, затим јачања наше Пи Си Ар дијагностике. Она је пријатељ наше установе и велика подршка.


Остварени циљеви, спремни за изазове
Ове године Завод за јавно здравље Шабац примљен је у Европско удружење за јавно здравље, а директор установе МСц. др Бранко Вујковић ушао је у Управни одбор овог удружења. Потписан је и Меморандум о сарадњи са Институтом за јавно здравље Црне Горе са циљем размене информација, ресурса и стручњака из области здравства, а заједнички рад и сарадња биће усмерени ка унапређењу здравља становништва у обе земље.

-Очекује нас потписивање уговора са Америчком компанијом Пендулум о спровођењу пројекта употребе вештачке интелигенције у планирању вакцинације на територији Мачванског округа, али и бољем управљању залихама вакцина и микробиолошких тестова у Заводу за јавно здравље Шабац. На овај начин ће се наша установа сврстати у ред најмодернијих институција јавног здравља у Европи. Веома сам задовољан оним што смо постигли током године. Три важна стратешка циља смо остварили, али то не значи да немамо планове за наредни период. Желимо да унапредимо нашу мобилну апликацију, додатно развијамо молекуларну дијагностику, Пи Си Ар дијагностику која би утврдила узрочнике инфекција у храни, усавршавање стручног кадра, надоградња и проширење просторних капацитета Завода. Спремни смо за све изазове, како кадровски, инфраструктурно, тако и у домену опреме.
М.Ж.Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa