Инфо

2. новембар 2023.2. нов 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

НОВА УЛАГАЊА У УРЕЂЕЊЕ КОРИТА ТАМНАВЕ

Поплаве указале на критичне тачке

Радови на регулацији Тамнаве у дужини од једног километра се изводе низводно од Коцељеље, према Зуквама. Истовремено регулише се око 750 метара тока од моста у Каменици узводно према Козарици, притоци ове реке
Од 2014.године, након великих мајских поплава, у уређење тока Тамнаве се континуирано улаже. Ипак овогодишње пролећне поплаве указале су на поједине критичне тачке, те се ових дана интензивно ради на проширењу протицајног профила реке на две локације.

Радови на регулацији Тамнаве у дужини од једног километра се изводе низводно од Коцељеље, према Зуквама. Истовремено регулише се око 750 метара тока од моста у Каменици узводно према Козарици, притоци ове реке.

–Ове године смо у мајским и јунским поплавама имали велике штете на стамбеним и пословним објектима, путној инфраструктури али и пољопривредном земљишту, газдинствима. Зато смо, заједно са ЈП “Србија воде” ушли у пројекат убрзавања саме Тамнаве од Коцељеве према Свилеуви низводно не би ли на тај начин проширили и убрзали бујичне токове који праве озбиљне проблеме и наносе штету током великих падавина- рекао је председник општине Коцељева у оставци Душан Илинчић и подсетио да се у јуну месецу под водом нашао и центар села Свилеува што у новије време није запамћено.

Фото: "Глас Подриња"


Говорећи о радовима у Каменици, истакао је да је ово село током пролећа плављена чак четири пута. Након изласка на терен надлежни су оценили да је неопходно урадити регулацију саме реке не би ли у потпуности омогућили уливање воде која долази из Козарице.

Вредност тренутних радова на регулацији тока Тамнаве је преко 35 милиона динара а финансирају се из државног буџета, на основу програма плављених подручја који је усвојила Влада Републике Србиј
е.

–У тренутку самих поплава и након што се вода повукла, нисмо имали могућност да много тога урадимо, али сада је време за извођење тих радова за које верујемо да ће у великој мери предупредити могућност изливања у насељеним местима у нашој општини. Видећемо у наредном периоду шта је још потребно урадити и на који начин да би се колико је у нашој моћи повећала безбедност. Тамнава је највећи узрочник проблема са којима се суочавамо у време обилних падавина, зато што су бујичне реке каква је и она током већег дела године готово мртве, али су зато изузетно непредвидиве када дође сезона великих падавина, отапања снегова. За кратко време направи велике штете- рекао је Илинчић.

Извођач радова је предузеће “Ерозија” Ваљево а рокови за реализацију пројекта су, како је истакао, релативно кратки и трајаће око месец дана.

–Радови су готово истовремено почели на ове две локације пре двадесетак дана. Ни јавна набавка ни средства нису ишла преко општине, већ то финансира држава и она одређује надзорни орган, бира извођача радова и тако даље. Тамнава је река првог реда и као таква спада у надлежност државе која покушава на све могуће начине да је реши уз сугестије локалне самоуправе и на основу онога што надлежне службе бележе на терену- истакао је председник општине у оставци.

Према његовим речима овај период године идеалан је за обављање радова на Тамнави јер на њивама нема усева те су штете које грађевинске машине направе приликом проласка кроз њих готово безначајне.

Фото: "Глас Подриња"


ПРОЈЕКАТ УРЕЂЕЊА РАСНИЦЕ И ТАМНАВЕ У КОЦЕЉЕВИ
Уређење дела Тамнаве од ушћа Раснице до магистралног пута као и Раснице у делу спортско-рекреативног центра, изградња шеталишта и уређење приобаља, идеја је која живи већ годинама. На њу је подсетио и Илинчић, истичући да је у току завршетак имовинско-правних односа везаних за парцеле поред реке.

–Надамо се ћемо то врло брзо решити и да ћемо моћи да кандидујемо пројекат који смо спремили а тиче се Коцељеве, Тамнаве и Раснице. На првом месту овај пројекат би требао да повећа безбедност седишта општине и школа и вртића који су у непосредној близини, али и да пружи једну додатну функционалност, да постане уређен простор који ће користити свим нашим грађанима за шетњу и рекреацију, за тренутке опуштања- рекао је председник коцељевачке општине у оставци.

Ушће Раснице у Тамнаву надлежни су окарактерисали као једну од критичних тачака када је реч о поплавама. Зато је пројекат, између осталог, предвидео уређење дела корита Раснице али и Тамнаве од ушћа до магистралног пута где би било урађено двогубо корито.
В.Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa