Инфо

2. новембар 2023.2. нов 2023.
Фото: ОШ „Николај Велимировић“

Фото: ОШ „Николај Велимировић“

ОШ „НИКОЛАЈ ВЕЛИМИРОВИЋ“

Наука у школама, зелени дневник

Пројекат је започет пред крај прошле школске године, када су ученици ОШ „Николај Велимировић“ похађали осми разред: Ана Срдановић, Данило Макевић и Нина Туменко, уз укључивање Аљоше Владисављевића и Огњена Гајића, уз координацију наставника биологије, Јелене Палинкаш и наставнице географије, Татјане Милановић - Заплатић
„Зелени дневник“ је пројекат у оквиру Ноћи истраживача којим координира Центар за промоцију науке, са циљем да популаризује науку, иницира и подржава научни приступ истраживањима у школама. Тема овогодишњег „Зеленог дневника“ су климатске промене, првенствено глобално загревање. ОШ „Николај Велимировић“ је једна од школа која је узела учешће у пројекту.

„Зелени дневник“ обухвата уочавања постојања микроклиме у непосредном окружењу (у овом случају школе и школског дворишта), уочавање климатских промена у дужем временском периоду, као и креативних решења за умањивање или спречавање климатских и микроклиматских промена у непосредном окружењу.

Фото: ОШ „Николај Велимировић“


Пројекат је започет пред крај прошле школске године, када су ученици ОШ „Николај Велимировић“ похађали осми разред: Ана Срдановић, Данило Макевић и Нина Туменко, уз укључивање Аљоше Владисављевића и Огњена Гајића, уз координацију наставника биологије, Јелене Палинкаш и наставнице географије, Татјане Милановић - Заплатић. У пројекту је учествовао и наставник информатике Немања Гмизић. Као помоћни сарадници учествовали су и Душан Јешић за коришћење вештачке интелигенције и Милан Парлић за снимање и обраду видео материјала.

Као завршница и круна свега, организован је округли сто у Вршцу, у Школском центру „Никола Тесла“, 23. 10. 2023. године. На учешће је позвано осам школа са најуспешније реализованим пројектима.
ОШ „Николај Велимировић“ је једина основна школа која је својим пројектом изборила место за учешће на завршном сусрету раме уз раме са седам средњих школа из Србије.
Извештај припремила: Јелена Палинкаш, проф. биологије

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa