Инфо

2. новембар 2023.2. нов 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

У КЛЕНКУ ОБЕЛЕЖЕНА 79. ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА

Почаст и захвалност прецима

У Кленку је обележена 79. годишњица ослобођења од фашистичке окупације у Другом светском рату. На споменик палим ослободиоцима и руским пилотима венце су положили представници Амбасаде Руске Федерације у Републици Србији, Војске Републике Србије, СУБНОР-а Шапца и Руме, као и представници Удружења ваздухопловаца Војводине, чланови СПС из Руме и Кленка, Савета месне заједнице и мештани.

- Част ми је што присуствујем годишњици ослобођења Кленка. За мене је велико задовољство што сам овде да заједно захвалимо нашим прецима који су се удружено борили против фашизма и извојевали слободу. Јако ценимо што Срби негују културу сећања и помоћ братског, руског народа, рекао је први секретар Амбасаде Руске Федерације у Србији Олег Дунајевски.

Кленак је за време Другог светког рата дао 169 учесника, од којих је 48 изгубило живот. Тридесет три мештана били су жртве НДХ, 25 је боравило у концентрационим логорима у Аустрији и Немачкој, а 78 њих било је директна жртва фашистичког терора. Многе куће су опљачкане када су Немци дошли 1941. и када су се повлачили, 1944 године.


Присутнима се обратио и организатор Радослав Витомировић из СПС Кленак, који се деценија труди да очува традицију и неговање историјских датума.

- Окупили смо се испред спомен-обележја палим ослободиоцима Кленка и руским пилотима који су за време Сремског фронта, недалеко од нас, са обале реке Саве полетали у завршним операцијама пробоја фронта и ослобођења државе од фашистичког окупатора. Њима у част мештани су подигли спомен-обележје у центру села, испред кога стојимо и трудимо се да се не заборави зашто су ти људи дали своје животе, да им одамо почаст, поштовање за све што су учинили да бисмо ми данас живели у слободи, истакао је Витомировић.

Након полагања венаца, организован је културно-уметнички програм у коме су учествовали ученици Основне школе „23. октобар“ из Кленка.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa