Инфо

30. новембар 2023.30. нов 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Ученици ОШ „Лаза К. Лазаревић“ и ОШ „Николај Велимировић“ у посети Швајцарској

Шабац и Троген спаја пријатељство

Дванаест ученика и две наставнице супервизорке били су део тима који је боравио у дечјем селу Песталоци. Програм интеркултуралне размене окупио је децу из Србије, Северне Македоније и Немачке
Ученици ОШ „Лаза К. Лазаревић“ и ОШ „Николај Велимировић“ током новембра боравили су две недеље у Швајцарској у оквиру пројекта „Партнерство за праведно квалитетно образовање“.

Програм интеркултуралне размене окупио је децу из Србије, Северне Македоније и Немачке у дечјем селу Песталоци у Трогену. Основна идеја пројекта је упознавање других култура, сарадња између основношколских установа, размена идеја, искустава и стицање нових знања, вештина. У пројекту учествују три школе из Шапца: ОШ „Вук Караџић“, „Лаза К. Лазаревић“ и „Николај Велимировић“.

Фото: "Глас Подриња"



Пројекат реализују ЦИП-Центар за интерактивну педагогију, у сарадњи са Дечјом фондацијом Песталоци, уз подршку Министарства просвете. Прва фаза пројекта обухватала је 3 средине и 10 школа и трајала је од јануара 2020. године до децембра 2022. године. Друга фаза пројекта обухвата 6 средина и 19 основних школа (три средине из прве фазе, три додатне нове средине укључене у другу фазу пројекта) и траје од јануара 2023. године до децембра 2025. године.

-Ово је за мене било једно невероватно искуство које се дешава практично једном у животу и ког ћу се сећати дуго. Људи су веома пријатни и љубазни. Искуства су више него одлична. Путовали смо, упознали смо нове људе, стекли нове вештине и знања, посебно у домену екологије – навео је Немања Павловић ученик ОШ „Николај Велимировић“ и напоменуо да је систем сепарације отпада веома сложен, али ефикасан.


Директори Лазине и Николајеве верују да је овакав вид образовања и искуства веома значајан за ученике, њихово сазревање и изградњу толерантнијег друштва.

-Најзначајније искутво је упознавање са другим културама и што смо остварили контакте за које се надам да ће потрајати. Радионица под називом „Community“ где смо били домаћини једни другима. Тада смо се прилично добро упознали и провели квалитетно време заједно. Имали смо прилику да вежбамо енглески језик, што се не дешава често -појашњава Дуња Јеремић ученица ОШ „Лаза К. Лазаревић“ и додаје да је путовање донело и нове погледе на екологију.
-Швајцарци су веома дисциплиновани, тачно знају где се одлаже отпад и то строго поштују. Мислим да то може да буде примењено и код нас, само је потребна воља.


-У Швајцарској деца су имала бројне радионице које ће им помоћи у свакодневном животу. По повратку у Србију представили су нам своја искуства и донели неке нове идеје које ће претворити у акицони план. Своје импресије поделиће и са друговима и другарицама из школа -рекао је директор ОШ „Николај Велимировић“ Ненад Јовић чије мишљење потврђује и директор ОШ „Лаза К. Лазаревић“ Милан Благојевић.

Фото: "Глас Подриња"


-У претходном периоду заиста је било интересантних активности у оквиру пројекта у којима су учествовала и деца и запослени у школама. Највећи бенефит је одлазак наших ученика као партнерских школа у Троген. Верујем да је ово било незаборавно искуство и дружење за децу - нагласио је Благојевић и додао да Град Шабац финансијски помогао пројекат кроз меморандуом о сарадњи са Центром за интерактивну педагоију (ЦИП) из Београда у виду трошкова превоза и здравственог осигурања.

-Најизазовнији део за мене је било рано устајање, јер нисам особа која воли јутро. Мислим да то није био изазов за мене, него за све нас. Имали смо своја дневна задужења и верујем да смо се добро организовали и слагали. Кроз радионице и игру смо много тога научили, те би део нашег образовања требале да буду такве активности. На тај начин би више деце научило да сарађује, буде део тима. Када је реч о Швајцарској мислим да и Србија има подједнако лепу природу, можда чак и лепшу. Најупечатљивији моменат је брига о животној средини. Сигурно да такав систем може да се примени и у нашој земљи, граду, школи - сматра Нина Џиновић ученица ОШ „Николај Велимировић“.


Дванаест ученика и две наставнице супервизорке (професорка историје Бранкица Поповић из ОШ „Николај Велимировић“ и професорка енглеског језика Тања Јовић ОШ „Лаза К. Лазаревић“ издвојено одељење Варна) били су део тима који је боравио у дечјем селу Песталоци.

-Најинтересантније су ми биле радионице и екскурзије на које смо ишли викендом. Ако бих морао да издвојим то би била радионица за радио. Читав један смо се припремали и били смо веома ентузијстични док смо радили. Уз помоћ тренера смо правили програм, вежбали. Мислим да смо били добри и било би добро када би и у нашим школама било нешто слично- додао је Јовиша Салкунић ученик ОШ „Лаза К. Лазаревић“.


-Путовање је било незаборавно искуство, али је и велика одговорност за нас супервизоре. Но, дечја посвећеност и ентузијазам су нам давали додатну енергију и снагу. Када сабарем утиске осећам велику захвалност и задовољство за све дане које смо провели заједно у Трогену.
М.Ж.Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa