Инфо

30. новембар 2023.30. нов 2023.
Фото: ОШ „Јеврем Обреновић“

Фото: ОШ „Јеврем Обреновић“

Хор ОШ „Јеврем Обреновић“ гостовао у Геронтолошком центру

Песма повезала најстарије и најмлађе

Концерт хора ОШ „Јеврем Обреновић“ изазвао је много радости, среће, а измамио је и по коју сузу код наших најстаријих суграђана
Хор Основне школе „Јеврем Обреновић“ одазвао се љубазном позиву Геронтолошког центра у Шапцу и гостовао 22. новембра код наших најстаријих суграђана. Том приликом хор школе са наставницом музичке културе Марицом Пријовић извео је богат и разнолик програм од осам тачака.

Фото: ОШ „Јеврем Обреновић“


Прва песма је свима била позната, певао ју је сјајни Миња Субота. Многе генерације су одрасле уз чувену реченицу: „Деца су украс света!“ Следећа песма је била народна. Она говори о љубави и носи наслов „У ливади под јасеном“. Следећа нумера „Оро се вије“ је дочарала атмосферу старих времена када се играло - на једној страни су момци, на другој девојке, а дукати само звецкају. Било је и две песме са историјском темом: „Креће се лађа француска“ и „Тамо далеко“. Песме су посвећене обележавању Дана примирја у Првом светском рату, дана када се сећамо наших предака. Србија је у Великом рату изгубила преко милион становника, готово трећину становника, око 60 одсто мушке популације.

Фото: ОШ „Јеврем Обреновић“


За симбол државног празника, Дана примирја, узет је цвет Наталијина рамонда, такозвана биљка феникс – у знак сећања на страдања које је Србија поднела, а затим се поново успоставила као држава. Легенда вели да је од крви косовских јунака никао црвен цвет, косовски божур и да нигде није тако црвен као на Газиместану. Песма посвећена овој легенди је „Божури“. Наредне две песме су биле са љубавном тематиком, јер ту је све исто од када је света и века: „Жубор вода жуборила“ и „Има један мали Пера“. Публика је извођаче наградила громогласним аплаузом. Концерт хора ОШ „Јеврем Обреновић“ изазвао је много радости, среће, а измамио је и по коју сузу код наших најстаријих суграђана. Чланови хора и наставница музичке културе остали су још мало после концерта да причају, да се друже и размене мишљења са корисницима и службеницима Геронтолошког центра. Сви су се сложили да ће се успешна сарадња наставити на обострано задовољство.

Посебна захвалност се упућује директорки Геронтолошког центра Марији Марковић и Александри Димитрић. За безбедност и сигурност путовања било је задужено саобраћајно Предузеће „Дуга“ Петловача.
ОШ „Јеврем Обреновић“

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa