Инфо

7. децембар 2023.7. дец 2023.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Изложба Петра Мошића у Библиотеци шабачкој

„Деца лоших узора“ изазови одрастања

Према речима аутора, циклус по коме изложба носи назив заснива се на сликама и цртежима насталим у последње две године и представља реакцију на данашње васпитање, образовање и понашање деце и омладине
„Деца лоших узора“, изложба Петра Мошића, прошлогодишњег добитника награде за најуспешнијег младог аутора „Игор Белохлавек“, отворена је прошле среде у галерији Библиотеке шабачке. Признање се додељује у оквиру Октобарског салона, који организује Народни музеј у Шапцу, чиме се наставља сарадња ове две установе културе.

Трансформисано искуство доживљеног
Прелаз из детињства у адолесценцију је тежак пут, а Мошићева жеља је била да укаже на породицу као важан чинилац у формирању младе особе као личности. Према речима аутора, циклус по коме изложба носи назив заснива се на сликама и цртежима насталим у последње две године и представља реакцију на данашње васпитање, образовање и понашање деце и омладине. Тежећи да на посматрача пренесе „трансформисано искуство доживљеног“, стварање је делимично засновао и на личном искуству током одрастања.

-Том темом се бавим јако дуго, на томе сам докторирао. Ову изложбу сам отпочео пре неколико месеци са Београдом, где је први пут представљен овај концепт и ови радови. Планирана је много раније, али смо због дешавања у мају ове године одлучили да је одложимо и након неколико месеци, кад смо у јавност изнели концепт и проблематику ове приче, наишли смо на заиста добру реакцију и разумевање људи, на радове су тек одлично реаговали. Ја идем на ту неку суптилну провокацију и гледам да са својим радовима не пређем ту границу бруталности, јер као уметник не желим да на тај начин себе ликовно презентујем, а опет желим да са својим радовима подстакнем неке важне теме, дијалог међу публиком и да се са том проблематиком кроз моје радове идентификују- рекао је Мошић.

Самостална изложба радова је начин на који Библиотека још једном потврђује важност подршке уметницима. На отварању је говорила и уредница културних програма у Библиотеци шабачкој Кристина Алексић.

Фото: Глас Подриња


Трајање и подршка
-Опште је познато да Библиотека шабачка има изузетно одговоран однос према уметности и уметницима, а посебно младима. Стога смо одлучили да се од 2011. године као део награде за најуспешнијег младог уметника у оквиру Октобарског салона установи изложба у Библиотеци којом ће управо добитник награде имати прилику да се представи шабачкој публици. До сада је у простору наше галерије излагало десет уметника, углавном Шапчана и за њихово даље стваралаштво је тај тренутак самосталне изложбе у овом, како многи кажу, репрезентативном галеријском простору, био изузетно значајан и важан, не само као мотивација, већ и као неки вид подршке да наставе даље у том правцу. Изложба Петра Мошића је још један у низу доказа да је трајање као категорија у данашњем времену нама у Библиотеци изузетно важно и да настављамо тај свој пут, не само кроз нашу основну делатност рада са читаоцима, већ и кроз пружање нове, боље верзије стварности свим Шапчанима- истакла је Алексићева.

Мошић (1981, Београд) је завршио докторске уметничке студије на Факултету ликовних уметности у Београду. Учествовао је на 20 самосталних и више од стотину групних изложби у земљи и иностранству. Добитник је многобројних награда и признања: „Игор Белохлавек“ на 65. Октобарском салону у Шапцу (2022), Награда за цртеж на тему Ecce Homo у Крању (2022), Награде за сликарство Задужбине Момчило Момо Капор (2020), за најуспешнијег гостујућег уметника на Glo’Art међународној резиденцији у Белгији (2019), Златна палета са Пролећне изложбе УЛУС-а (2016), Награда за сликарство на ИИ Отвореном октобарском салону (2013) и прва Награда за карикатуру Мали Пјер (1996). Радови му се налазе у бројним приватним, али и јавним колекцијама у земљи и иностранству.

Сви заинтересовани суграђани изложбу ће моћи да погледају до 13. децембра.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa