Инфо

7. децембар 2023.7. дец 2023.
Најзначајнији уметници Медиале
Изложба у Народном музеју у Шапцу – „Медиала“

Најзначајнији уметници Медиале

Седам деценија од изложбе о Ле Корбизијеу. Медиала је покушала да споји традиционалне вредности са савременим токовима, угледајући се на уметност ренесансе и класицизма. На изложби заступљена најзначајнија дела Медиале. Први пут биће изложена слика Љубе Поповића „Купола“
У Народном музеју у Шапцу, у суботу, 9. децембра свечано ће бити отворена изложба под називом “Медиала“ која ће обухватити нека од најзначајнијих дела преставника и оснивача српске медиале.
Пре тачно седам деценија, изложба Леонида Шејке и Синише Вуковића о Ле Корбизјеу у Дому омладине у Београду, 1953. године, окупила је неколицину уметника који ће постати срж круга стваралаца познатијег под именом Медиала. Многи критичари и познаваоци уметности тврде да је овај сусрет био судбоносни почетак новог, другачијег правца, „супротстављеног“ модерном идеалном социјалистичком свету и стваралаштву. Медиала је покушала да споји традиционалне вредности са савременим токовима, угледајући се на уметност ренесансе и класицизма. Оно што је дало аутентичност су уметници, њихови лични сензибилитети, однос према свету, стварању и филозофски погледи на све оно што су искусили.
Од првог сусрета, група је постајала све бројнија, те од 1957. године себе називају Друштво пријатеља Балтазар, а потом Медиала.

Шејки и Вуковићу се придружују Дадо Ђурић, Мишел Контић, Оља Ивањицки, Пеђа Ристић, Милић Станковић, Владимир Величковић, Љуба Поповић, Коста Брадић, Владан Радовановић, Светозар Самуровић, Милован Видак...

„Дела која су чланови Медиале понудили, често вештија, вибрантнија и слободнијег духа у цртежу но у слици, покушала су да прате идеје водиље. Било је, међутим, више евокације прошлог, музејског, „ренесансног“, временом и традицијом прожетог сликарства, но синтезе модерног, бритког, ослобођеног.”, написала је Ирина Суботић у својој књизи „Од Авангардије до Аркадије“.
Група Медиала имала је укупно 12 изложби, а поставка у Шапцу подсећање је на стваралаштво истакнутих уметника.

Директорка Народног музеја у Шапцу, Мирјана Перић, наводи да је ово изузетна прилика да дела Медиале буду представљена јавности.

-Најзначајнија имена Медиале заступљена су на изложби у нашој установи. Морам да напоменем да смо захваљујући доброј сарадњи са колекционарима, Савременом галеријом у Ваљеву успели да за излагање добијемо заиста вредна дела. Верујем да је права реткост видети дела из приватних колекција – истиче Мирјана Перић

Први пут биће изложена слика Љубе Поповића „Купола“. Дело је настало 1964. године у Паризу и убрзо је продато, те се од тада налазио у приватном власништву различитих колекционара.

-Верујем да је ово јединствена прилика да посетиоци погледају слику “Купола“ која до сада никада није излагана. Наиме, продата је одмах по завршетку познатом француском глумцу и тек 2018. године стиже у Србију као део приватне колекције - додала је директорка Народног музеја у Шапцу.
У шабачком Народном музеју биће изложена дела: Мире Главуртића, Синише Вуковића, Милића Станковића, Светозара Самуровића, Љубе Поповића, Оље Ивањицки, Леонида Шејке, Уроша Тошковића, Владимира Величковића, Косте Брадића, Даде Ђурића, Mилована Видака.

Свечано отварање поставке је у 13 часова.
М. Ж. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa