Инфо

7. децембар 2023.7. дец 2023.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

У Галерији Културног центра

Отворена изложба „Кокон“ Александре Даде Томић

Изложба „Кокон“ Александре Даде Томић отворена је у понедељак у Галерији Културног центра Шабац. Како је истакла историчарка уметности Соња Петровић Јагић, реч је о свестраној, награђиваној уметници, која се опробала у скоро свим ликовним техникама и пре извесног времена „бацила у коштац са вуном и са сасвим новим циклусом који је назвала Кокон“. Додаје да „изложба својом радикалношћу подстиче и на размишљање о самом учинку мануелног радног поступка брижљивог и дуготрајног- унутар креативног процеса. Доминантан део стрпљиве, засићене и дуготајене занатске обраде, као и мануелне вештине у минуциозној и стрпљивој обради, сам по себи је изражајан, а отвара нова питања за размишљање о појму креације, уметничког и њихове релације узевши у обзир временску традицијску обраду вуне, дубину и просторну ширину као разноврсност културно- уметничких феномена“.

-У феноменолошком смислу ова изложба побуђује, с једне стране на размишљање о ширини и неограничености проблематике једне типично постмодернистичке уметничке свести, а с друге стране о социолошком аспекту „женске уметничке радиности“ и њеном месту и улози у хијерархији уметничких вредности. Чини ми се да је и она на почетку поставила себи питање Зашто? Па потом и како доћи до ове једне изванредне ликовне целине која излази из медија слике и постаје скулптура, или објекат. Или све то заједно. Ова изложба отвара ову чауру њене личности и пуна је чудесних предмета“, раскоши, па и чулних уживања, растерећења за душу, празника за очи- подвукла је Петровић Јагић.

Александра Дада Томић рођена је 1978. године. Завршила је Средњу школу за уметничке занате у Шапцу, конзерватор и препаратор културних добара, дипломирала на Факултету ликовних умјетности Цетиње и магистрирала на Факултету ликовних умјетности Цетиње. Учествовала је у више колективних изложби и награђена је за свој рад у Србији и Црној Гори.

Заинтересовани суграђани изложбу могу погледати до 15. децембра у Галерији Културног центра Шабац.
Д.Д.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa