Инфо

4. јануар 2024.4. јан 2024.
Увек тежак избор најбољих од најбољих
65. ИЗБОР ГЛАСА ПОДРИЊА ЗА НАЈБОЉЕ У СПОРТУ ПОДРИЊА У 2023. ГОДИНИ - најдуговечнији спортски избор у србији

Увек тежак избор најбољих од најбољих

Жири у саставу: Иван Митровић (адвокат, некада један од најбољих баскеташа Југославије), Милош Митровић (рекордер по броју одиграних мечева у дресу Металопластике, Зоран Живковић (директор Гласа Подриња) и Душан Благојевић (уредник спортске рубрике) донео је одлуку о лауреатима 65. избора најбољих у спорту нашег подручја. На крају тешког задатка објављујемо лауреате, уз поруку да су сви добитници заслужили пехар који ће понети у рукама, као што знамо и да су још многа друга имена могла бити на њиховом месту. Није лако измерити, проценити и рангирати неупоредиво, али као и до сада, трудићемо се да испратимо сва индивидуална и колективна постигнућа н нашим странама без обзира да ли их постижу лауреати или не.

НАЈУСПЕШНИЈИ ПОЈЕДИНЦИ
Aна Бојић (КК Шабац - Фуђими)
спортисткиња Подриња за 2023. годину


Ана Бојић (фото: Д. Д.)


Континуитет успеха младе Шапчанке на највишем нивоу настављен је и међу сениоркама. Уз домаћа признања Ана је у години иза нас постала шампион Европе као део микс тима, освојила екипну и појединачну бронзу на истом такмичењу, а потом квалитет потврдила и на Светском првенству у Грчкој где је освојила бронзу.

Бранко Лагунџић (КК Зорка)
спортиста Подриња за 2023. годину


Бранко Лагунџић (фото: КСС)


Откровење кајакашког спорта Србије. Био је на секунду од медаља на Европском и Светском шампионату претходног лета, доминирао на националном нивоу, а у конкуренцији са искуснијима стекао је статус олимпијског кандидата. Битку за Париз ће водити у мају.

НАЈУСПЕШНИЈИ КОЛЕКТИВИ
Рукометни клуб „Металопластика Еликсир“
спортски колектив Подриња за 2023. годину




На сениорском плану тим је у претходној сезони изборио Европу, а потом је остварио најбољи учинак након 14 рунди од осамостаљења Србије. Опстали су у Европи и у 2024. години, уз Војводину бране боје Србије. Годину су комплетирале две генерације, до 12 и до 14 година које су освојиле титуле шампиона Србије.

НАЈБОЉИ ТРЕНЕР-ПЕДАГОГ
Владан Матић (РК МП Елискир)
тренер Подриња за 2023. годину


Владан Матић (фото: Глас Подриња)


Уз резултатски допринос матичном клубу који се огледа кроз треће место на крају претходне и изванредној полусезони у текућем шампионату, Владан Матић је поставио и стандарде за тренере у виду понашања, односа према арбитрима, својим и противничким играчима. Није био само посвећен да играчи буду бољи ирукометаши и тим делује компактно на терену, већ је подстицао пулене да буду бољи и свестранији људи, не занемарујући едукативни сегмент тренерског посла.

БУДУЋНОСТ СПОРТА
Када бирамо у категорији младих увек је конкуренција највећа, избор најтежи и без изузетка је увек двоцифрен број оних који су заслужили да понесу епитет најбољи. Срећа овдашњег спорта је да има сјајну будућност, као и садашњост, а категорија је целокупан избор у малом, упоређивање неупоредивог и одабир најбољих међу најбољима.

Много је добрих резултата, различитих спортова и тешко је направити процену. Уз изабране много успеха су имали и Никола Кљајић, Угљеша Павловић, Аријан Алија, Немања Илић, Андреа Марковић, Анђела Ружић, Стева Радосављевић, Николина Јеремић, Аца Двокић и многи други.

Јана Лукић (ТК Летњиковац)
најбољи млада спортисткиња у Подрињу 2023.


Јана Лукић (фото: ТК Летњиковац фб)


У дебитантској години као јуниорка Јана, иако млађа од ривалки успела је да сачува место у врху. Уз бројна домаћа признања и успехе на турнирима, издвајају се два злата, три сребра и две бронзе на турнирима Г1 и Г2 категорије, као и вицешампионско звање на простору Балкана освојено у Сарајеву крајем године.

Жарко Крајишник (ТК Шабац)
најбољи млади спортиста у Подрињу 2023.


Жарко Крајишник (фото: М. Л.)


Већ у овој години Жарко се оријентисао на сениорски ниво, стекао статус кандидата за наступ на Европском првенству, већ има три Г1 сениорска одличја, а опроштај од млађих категорија био је величанствен. Након два светска сребра, као кадет и јуниор, у 2023. години је направио корак више освојивши титулу јуниорског шампиона Европе у Талину, у категорији до 68 кг.

ОНИ КОЈИ ДОЛАЗЕ
Интерни принцип приликом избора је да у категорији младих спортиста највиша признања понесу представници у индивидуалним спортовима, но нисмо и не смемо заборавити подринске представнике који су допринели великим постгнућима на пољу колективних спортова. Као и претходне године одлучили смо да остварено валоризујемо кроз посебна признања.

Андреј Мушицки (КК Мега Мис)

Андреј Мушицки (фото: ФИБА зв. сајт)


Андреј Мушицки је на почетку каријере, а већ је осетио шта значи освајати све могуће титуле на клупском нивоу, од националних до европских, уз светску школску титулу, а од претходне године зна и осећај шта значи носити злато и слушати националну химну. Момак, који већ наступа и у сениорској конкуренцији, дао је велики допринос у освајању европске јуниорске титуле Србије у Нишу.

Филип Новаковић (ВК Шабац Еликсир)

Филип Новаковић (фото: ВК Шабац Еликсир)


Филип Новаковић није ни овог лета имао предах. После успеха у националном кадетском тиму, продужио је ниску националних одличја освајањем сребра на Европском првенству за играче до 17 година у Турској августа протекле године. Иако још млад, на клупском нивоу је направио велики корак потписавши уговор са ВК Шабац изборивши се за минутажу, уписујући се међу стрелце и у Евро купу.

Матеја Додић (РК Металопластика Еликсир)

Матеја Додић (фото: РК Металопластика Еликсир)


Матеја Додић је у текућој сезони први стрелац Металопластике Еликсир, трећи стрелац Супер лиге, незаменљив на позицији левог крила, повремени сениорски репрезентативац, без сумње ускоро и стандардни. На великој сцени се доказао и протеклог лета као ослонац јуниорске репрезентације Србије, четврте селекције света! Сјајна тачка на јуниорску репрезентативну каријеру.

СЛАВА У ДИЈАСПОРИ
Драган Раца (КК Вухан)
тренер Подриња у дијаспори


Драган Раца (фото: CC BY-SA 3.0, https://sr.wikipedia.org/w/index.php?curid=921853)


Драган Раца није рођен у Шапцу, али се кошаркашки родио под обручима у хали “Зорка” носећи дрес КК Зорке. Отиснуо се у иностранство деведесетих година, на Кипру завршио играчку каријеру, делећи касније знање широм планете као тренер. Био је селектор четири репрезентације, предводио више тимова, а радећи у Кини заслужио је част да буде први странац који је добио национално признање ове државе “Златни бубањ”, додељује се једном у десет година, а као најбољи тренер лиге именован је и за селектора ол стар тима.

ЖИВОТ ПОСВЕЋЕН СПОРТУ
Мијаило Грушановић
признање за допринос развоју спорта у Подрињу


Мијаило Грушановић (фото: Глас Подриња)


Не мора нико да буде велики познавалац кошарке, нити да буде из овог подручја да би знао ко је Микан Грушановић, синоним за кошарку, дуговечну каријеру и посебан однос према родном крају, све то у једном човеку. Каријера која га је водила кроз: Зорку/Иву, ИМТ, Беопетрол, Лавове, Војводину, Борац, Металац, Вршац, Угљевик и ОКК Шабац, трајала је готово четири деценије. Доминирао у дуелима против највећих имена југословенске и европске кошарке. Професионални кошаркаш, био је и фудбалер и рукометаш аматер у родном селу. Цењен и уважаван у целокупној спортској јавности и данас, иако је ван спорта.

СПОРТ ВИШЕ ОД ПОЗИВА
Живан Милошевић
спортски радник 2023.


Живан Милошевић (фото: Глас Подриња)


Млади спортски стручњак, будући носилац академске титуле доктора активан је у баскин секцији ССОСИ, посевећен раду са млађима, реализатор различитих пројеката намњењних спорту ОСИ, а осим што је уз Душана Марковића и Зорана Љубишића тренер у баскину, некадашњи атлетичар је наступао и као играч доприневши на тај начин освајању две бронзе.

ЧУВАЊЕ СЕЋАЊА
Било би најлепше када би иза себе оставили годину у којој некадаши спортисти нису напустили животну сцену, али коначност је нажалост једина извесност.

Постхумним признањима желимо да сачувамо траг који су оставили и сећање које треба бити вечно, када већ људи нису.

Бранимир Пауновић
постхумно признање


Бранимир Пауновић (фото: књига "70 година Кајак клуба "Зорка")


У седмој деценији прошлог века био је неприкосновени кануиста Југославије, троструки шампион у једноклеку и двоклеку. Ц1 500 је била дисциплина у којој се прославио, бранио је боје Југославије на Европском јуниорском првенству. Године 1968. изабран за најбољег спортисту Подриња. Уколико га неко не зна као врхунскох кануисту, познаје га као одличног аутомеханичара, али и пријатног, тихог човека изражених људских квалитета.

Јово Каришик
постхумно признање


Јован Кариши


Рођени Сарајлија дошао је у Шабац да игра кошарку, везао се за наш град и ту пронашао срећу, а на концу и вечно почивалиште. Суделовао је у највећим успесима шабачке кошарка с краја осамдесетих и током деведесетих година. Велики квалитет и одговорност исказао је прихвативши да буде тренер Иве крајем деведесетих, када је била у кризи. Био је и повереник КСС, а кошарку је играо до 40. године.

ПОДВИГ ГОДИНЕ
Петар Курдулић
спортски подвиг 2023.


Петар Курдулић (фото: прив. фб профил)


Петар Курдулић је у каријери истрчао више од 70 маратона, циљ је да број буде троцифрен ускоро, а подвиг претходне године остварио је у мају у Мађарској када је истрчао стазу око језера Балатон (Ултрабалатон) дугу 211 км! Трчао је 30 часова и 41 минут у континуитету дистанцу која је приближна најкрћем путу од Шапца до Јагодине.

Мирослав Петровић
спортски подвиг 2023.


Мирослав Петровић саветује играче Саве (фото: Глас Подриња)


Школа ВК Шабац више није једна од, већ је најбронија и најквалитетнија у Србији, а међу пет шампионских титула и три Купа постигнућима се истакло годиште 2009. и млађи које предводи Микица Петровић. Они су успели да обједине титулу шампиона Србије, победника Регионалне лиге (екс Ју простор) и освоје Томо куп, најквалитетнији европски турниру у ватерполу за млађе категорије. Истовремено је Мирослав најмлађи тим Прве А лиге Саву довео до средине табеле на полусезони.

Спортски савез особа са инвалидитетом
спортски подвиг 2023.




Осим што је током године већ бројна спортска породица секција намењених особама са инвалидитетом проширена, баскин тим је освојио две европске медаље, иако тим са најмање искуства и једини без конкуренције у својој држави, једини клуб репрезетнтациија на такмичењу. Направио је и важне кораке у промоцији овог јединственог спорта широм Србије поставивши темеље оснивању Савеза чије седиште ће бити највероватније у Шапцу.

ГЛАС ЧИТАЛАЦА
Осму годину своје лауреате у три категорије изабрали су наши драги читаоци. Ове године је постављен нови рекорд у броју пристиглих листића. Пред нама је било чак 395 листића. Велико хвала свима који су гласали. Поптуни резултати су доступни на нашем порталу и фб страници, а ми вам представљамо оне који су добили највеће поверење. Бранко Лагунџић је остварио дуплу победу, а лауреати су и Ђурђица Ковачевић и Баскин клуб.

Ђурђица Ковачевић (ДСРИ Карађорђе)
спортисткиња Подриња 2023. у избору читалаца


Ђурђица Ковачевић (фото: Спортски савез ОСИ Шабац фб профила)


Представница спорта особа са инвалидитетом, дуго је у врху паратлетике Србије, посвећена је у промоцији спорта међу ОСИ, а у години која је недавно завршена истакла се освајањем две сребрне медаље, односно вицешампионске титуле на националном нивоу, у бацању копља и диска.

Баскин секција Шабац
колектив Подриња 2023. године у избору читалаца


Трећи тим Европе (фото: Глас Подриња)


Шабачки баскинаши су успесима о којима смо причали обележили годину према мишљењу гласача. Баскин постоји у Шапцу и једино у Шапцу, када говоримо о Србији и тим који нема ривала за припреме у својој држави, једини код кога између клуба и репрезентације стоји знак једнакости отпутовао је два пута у колевку ове дисциплине, Италију и стигао до две бронзе, пре свега на Евро купу, против искуснијих екипа, а потом и на мешународном турниру крајем године.

Додела у јануару
Свим нашим спортистима желимо успешну и срећну годину 2024. Празнике да проведу са најближима и вредно раде. Многа такмичења су пред нама, уверени смо и бројни успеи, а центар спорта овог лета је Париз, надамо се и се једним или више представником Шапца. Лауреати ће заслужена признања за успехе у 2023. години добити на свечаности коју ћемо организовати крајем јануара или почетком фебруара текуће године. О времену и месту доделе сви ће бити благовремено обавештени.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa