Инфо

14. фебруар 2024.14. феб 2024.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Олга Дубљанин, ученица Музичке школе „Михаило Вукдраговић“

Љубав, љубав и само љубав

„Жеља ми је да музика остане мој свет, моје професионално поље. Имам пуну подршку породице, иако им је било изненађење што сам одабрала музику. Не бих мењала оно што волим и у чему сам добра за посао који ми не прија“, каже Олга
Ученица четвртог разреда Музичке школе „Михаило Вукдаговић“, Олга Дубљанин, верује да је музика одраз душе, те је своје школовање усмерила ка свету тонова. Њен универзум је испуњен звуцима где сваким акордом преноси своје емоције и маштања, стварајући хармонију мелодија.

-У основној школи уз музичко волела сам и природне науке, те сам уписала Гимназију. Две године паралелно сам је похађала са Музичком. У једном тренутку сам схватила да је музика оно чиме желим да се бавим, и љубав је преовладала – каже млада Шапчанка и напомиње да није преиспитивала донету одлуку. Сматра да је музика њена будућност.

Гитара љубав на први тон
Инструмент у који се заљубила је класична гитара, што је многе изненадило.

-Одабир инстумента је необичан избор, јер девојчице и девојке обично бирају клавир, виолину, флауту. Но, мени је гитара увек била посебна и другачија. Највише због музике коју слушам, те је и одабир био сасвим логичан за мене – додаје Олга која је у класи професора Јована Михаиловића.

-Највише слушам и свирам класичну музику. Иако се догађа да ми траже да свирам и друге жанрове. Класика је за мене уметност. Није важна само техника, прецизност, тачност. Неопходно је донети емоцију – појашњава наша саговорница своје виђење музике.

Олга Дубљанин је рођена 2005. године у Шапцу. Завршила је основну музичку школу “Михаило Вукдраговић” у класи Николе Карића, а тренутно похађа средњу музичку школу у класи професора Јована Михајловића.
Освајала је награде на више републичких и међународних такмичења од којих се издвајају:
- Прва награда на Републичком такмичењу у Београду;
- Прва награда на фестивалу “VArt” у Ваљеву;
- Прва награда на фестивалу “Classic Art” у Шапцу;
- Друга награда на фестивалу “Guitar Art” у Новом Саду.
Током школовања усавршавала се на мајсторским курсевима код професора као што су Зоран Крајишник, Срђан Тошић, Слободан Миливојевић, Александар Хаџи-Ђорђевић, Марко Ердевички, Данијел Церовић, Антон Баранов и многи други.
Олга је редован учесник културних и музичких манифестација у Шапцу.


Траг у свету музике
Каже да има узоре и да су јој они инспирација, али не жели да копира друге, већ да остави свој траг у свету.

-Дејвид Расел, Сеговија, Пако де Лусија они су ми звезде водиље. Ипак, желим да будем своја, јединствена – истиче Олга, и признаје да су такмичења стресна.

-Увек је ту мисао да ли ћу направити грешку, како ће жири оценти мој наступ. То је један тренутак, како си тада одсвирао то је то, нема поправног. Мислим да је то посебан вид притиска. Увек се трудим да пренесем на све емоцију док свирам. Можда томе доприноси и моја самокритичност.

Тајна успеха је једноставна
Није тајна да иза сваког успеха стоји велики труд, залагање и пожртвованост. Но, није све увек лако, признаје Олга.

-Сати и сати свакодневног вежбања, припрема. За наступе и такмичења. Некада нисам расположена, не свира ми се, али та љубав ме држи. И не одустајем.

Фото: Приватна архива


Музика садашњост и будућност
Планира да настави образовање у сфери музике у Србији, а касније жели да се усавршава у иностранству.

-Жеља ми је да музика остане мој свет, моје професионално поље. Имам пуну подршку породице, иако им је било изненађење што сам одабрала музику. Не бих мењала оно што волим и у чему сам добра за посао који ми не прија. Верујем да је то важно за сваку младу особу да ради оно што воли. Живот је непредвидив, али ако занемаримо своје снове, таленте и љубав, не знам колико то води ка успеху – поручује Шапчанка.

У скоријој будућноси Олга ће имати солитички концерт у Музичкој школи „Михаило Вукдраговић“ , као и у Београду и Новом Саду.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa