Инфо

7. март 2024.7. мар 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Око 140 излагача

Одржан 3. Међународни сајам пољопривреде „Богатић 2024“

Свечаном отварању присуствали су представници локалних самоуправа Мачванског округа, као и помоћница министарке пољопривреде, шумарства и водопривреде Ведрана Илић
Међународни сајам пољопривреде „Богатић 2024“, трећи по реду, окупио је у суботу око 140 излагача у сали и дворишту Мачванске средње школе. Представљена је понуда савремене пољопривредне механизације, семенски производи, разноврсна опрема за газдинство, а приређен је и богат културно- уметнички програм. Свечаном отварању присуствали су представници локалних самоуправа Мачванског округа, као и помоћница министарке пољопривреде, шумарства и водопривреде Ведрана Илић.

Фото: "Глас Подриња"


Подршка пољопривредницима
Она је напоменула да Министарство пољопривреде ове године издваја 120 милијарди које су намењене управо примарним произвођачима.

-Фокус нам је сточарска производња и највише произвођача управо има из тог сегмента. У Богатићу се осећам као код куће. Ово је крај у који често свраћам и имам добру сарадњу са представницима локалне самоуправе и пољопривредним произвођачима. У прошлом периоду је било неких изазова које смо превазишли и надам се да ћемо у наредном периоду ићи само узлазном путањом. Нисам очекивала оволики број посетилаца и излагача. Срећна сам што сам видела представнике локалних самоуправа из региона, Црне Горе, Републике Српске. Диван амбијент, надам се да ће произвођачи склопити добре послове, а посетиоци видети нешто ново- нагласила је Ведрана Илић.

Фото: "Глас Подриња"


Истакла је ИПАРД 3 (мера 1), инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава, које су почеле 23. фебруара и трају до 24. маја.

-Тежили смо да скратимо процедуру и олакшамо пољопривредницима да дођу до подстицајних средстава која ове године износе 288 милиона евра из европског буџета, 90 милиона из нашег, укупно око 380 милиона. Укупан обим реализације целе инвестиције за пољопривреднике из Србије је 600 милиона. Може да се улаже у воће, поврће, грожђе, млеко, месо и рибу. Надам се да ће пољопривредници искористити подстицај од 60 до 75 посто и да ћемо врло брзо исплатити средства и обићи та газдинства- навела је она.

Подсетила је да је прошле године започет процес дигитализације и еАграра.

Фото: "Глас Подриња"


На услузи произвођачима
-Гарантујемо да имамо 360 хиљада регистрованих газдинстава која користе подстицаје. Улагањем у младе, школе, истраживаче, пројекте, тежимо да млади буду носиоци газдинстава, а на другој страни имамо искуство и знање старијих. Опредељење Владе и Министарства је улагање у пољопривреду и овај сектор, имамо буџет милијарду вера, као једна Холандија. Афричка куга свиња на овом простору јењава, надам се да ће је у наредном периоду, како дођу лепши дани, бити све мање. Цена свиња на тржишту расте, контролишемо увоз, дозвољавамо само онолико колико је довољно, нема несташица на нашим полицама- рекла је помоћница министарке пољопривреде.

Председник Организационог одбора манифестације Теодор Теодоровић истакао је да су „село и пољопривреда темељ друштва“.

Фото: "Глас Подриња"


-Подржавамо пољопривредне произвођаче са којима заједно градимо лепшу и просперитетнију Мачву и Србију. Изузетно сам задовољан, много је заинтересованих пољопривредника који су обилазили штандове. Сама слика коју шаљемо одавде говори да смо успели да направимо оно што смо покренули пре три године. Цела идеја јесте да на једном месту окупимо тракторе, механизацију за обраду земљишта, семенске куће, куће за заштиту биља, осигуравајуће куће за осигурање усева и банке које дају пољопривредне кредите за наведено. Исто тако, циљ нам је да повежемо Министарство пољопривреде, Управу за аграрна плаћања, са пољопивредницима. Министарство пољопривреде из године у годину повећава подстицаје и уводи нове мере, а пољопривредници су посебно заинтересовани за ИПАРД и договорили смо се да из Министарства пошаљу стручњаке који ће им приближити начин функционисања овог програма- рекао је Теодоровић.

Фото: "Глас Подриња"


У Богатићу има око 5.000 регистрованих пољопривредних газдинстава, а више од 80 посто становништва се бави пољопривредом.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa