1. mart 2018.1. mar 2018.
CVEĆE UMESTO POVRĆA
U POSETI PORODIČNOM IMANjU PERIĆ U ORAŠCU

CVEĆE UMESTO POVRĆA

Porodica je do pre 22 godine proizvodila povrće, a onda su se odlučili za cveće. Na godišnjem nivou proizvedu oko milion biljaka. Uvek se proizvodi za nepoznatog kupca
Pre 22 godine porodica Perić iz Orašca je donela odluku koja je umnogome promenila živote njihovih članova. Porodica koja se do tada bavila proizvodnjom povrća, okrenula je točak života za 360 stepeni i posvetila se uzgoju cveća.
Dejan Perić, jedan od dva brata koji čine oslonac ove proizvodnje, kaže za „Glas Podrinja“ da nije bilo lako.
- Svi u porodici unazad godinama su se bavili proizvodnjom povrća. Roditelji su se pitali kome to treba, ko će to da kupi. Jedan prijatelj mi je rekao da bi mu pre palo na pamet da proizvodi zmijski otrov nego cveće. Krenuli smo, i bavimo se cvećem već 22 godine – priča nam Dejan.
Danas ova porodica proizvede milion biljaka na godišnjem nivou. Pod staklenicima imaju jedan hektar i vredno rade. Uskoro im počinje prva od tri sezone za prodaju.
- Dolazi 8. mart i spremili smo 8.000 saksija za prodaju. Cveće koje smo proizveli prodavaće se u Šapcu, Beogradu, Novom Sadu i širom Srbije. O izvozu ne možemo da razmišljamo, jer sve što nam je potrebno za proizvodnju uglavnom uvozimo – ističe Dejan.
I u ovom poslu je konkurencija velika, a tržište nedefinisano. Uvek se proizvodi za nepoznatog kupca. U Srbiji postoji samo jedna berza cveća i to u Beogradu, u Krnjači, pod vredrim nebom, što je nepovoljno ako su zimski uslovi u pitanju.
- Cveće prodajemo na odloženo. Neke sorte zasejemo oko prvog marta i čekamo rezultat deset meseci, a imamo i vrste koje stignu za prodaju za tri meseca – ističe Dejan.
Veoma važan segment u proizvodnji cveća je grejanje. Naročito u zimskim uslovima pri temperaturama kakve su u Šapcu zabeležene proteklih dana.
- Grejanje plastenika je ogromna investicija koja je neophodna. Nekada je potrebno potrošiti tri tone čvrstog energenta na dan da bi ugrejali plastenike. To grejanje mora da bude aktivno 24 sata. Bez grejanja ne bi imali cveće - kaže naš sagovornik.
I ovu porodicu poplave iz 2014. godine nisu mimoišle. Gotovo kompletno imanje se našlo pod vodom. Vrednim radom i upornošću, uspeli su da obnove proizvodnju.
- Repovi tog vremena su i dalje prisutni. Još se izvlačimo iz te situacije i osećamo posledice. Morali smo da uzmemo kredite da bi stali na noge – napominje Dejan.
Proizvodnjom cveća kod Perića se bavi cela porodica. U pogonu je konstantno 15 do 20 ljudi. O budućnosti razmišljaju na način kako da pojeftine proizvodnju i da se dalje usavršavaju.
- Cveće više nije luksuz i uvek vas obraduje. Ono je kao i čovek. Ne možete samo da mu date vodu. Morate da ga hranite i da mu se posvetite – kaže na kraju Dejan.
8. MART NAJNEIZVESNIJI
Pomislili smo da je predstojeći Dan žena najvažnija prodajna sezona, ali nas je Dejan Perić iznenadio odgovorom da nije.
- Radi se o najneizvesnijem poslu. U potpunosti zavisimo od vremena. Prvenstveno prodaja. Ako je vreme loše, hladno, mraz, manje je prodavaca na ulici, manje kupaca, i samim tim je manja i prodaja. Nedostatak svetlosti i višak vlage u tom periodu dosta utiče i na proces proizvodnje – dodaje Dejan.
N. K.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa