Инфо

Берза

 • aero 1.702 ▲ 0,06%
 • ctvb 510 ⚫ 0,00%
 • dinnpb 3.400 ▼ -0,38%
 • fint 510 ▲ 0,99%
 • glos 180 ▼ -0,55%
 • gsfd 357 ▼ -32,00%
 • jesv 5.050 ▼ -0,04%
 • jgelm 2.977 ⚫ 0,00%
 • jmbn 10.500 ▲ 14,49%
 • kmbn 2.101 ▲ 0,05%
 • niis 680 ▼ -0,44%
 • rso1488 127,40 ▲ 6,45%
 • sjpt 130 ▼ -2,26%
 • svrl 622 ⚫ 0,00%
(22. март 2018.)
ПРОШЛА ГОДИНА НАЈУСПЕШНИЈА У РАДУ
ЦРВЕНОГ КРСТА КОЦЕЉЕВА

НАЈБОЉИ РЕЗУЛТАТИ У ОБЛАСТИ ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЛАШТВА

НАЈБОЉИ РЕЗУЛТАТИ У ОБЛАСТИ ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЛАШТВА
Први пут пред члановима Општинског већа нашао се извештај о раду организације Црвеног крста Коцељева. Како је истакнуто на прошлонедељној заједничкој седници већа и Управног одбора ове хуманитарне организације разматрање функционисања и планских докумената ће постати пракса јер на то обавезују одредбе Закона, с обзиром да локална самоуправа делимично финансира активности Црвеног крста.
До сада је ова организација документ о свом раду достављала ресорном Одељењу у општинској управи, а убудуће ће увид у њега имати и одборници локалног парламента. Судећи по постигнутим резултатима 2017. година била је најуспешнија за коцељевачки Црвени крст. Највише је урађено на промоцији и омасовљењу у области давалаштва крви. Првенствено је унапређен ниво и повећан број акција давања крви, са 6-8 колико их је било на чак 13 реализованих у претходној години. Самим тим повећан је и број давалаца којих је до 2016. било од 300-320, док их је у извештајном периоду 580 регистрованих. То се одразило и на значајно повећање броја јединица прикупљене крви. Поређења ради, пре 18 година ова организација је успевала да прикупи 258 јединица, а само у прошлој тај број је био 640. Према броју становника то је 4,8 одсто што је било довољно да Коцељева заузме десето место у Србији, а прво на подручју Мачванског и Колубарског округа. Овој локалној самоуправи је у летњој кампањи пре две године припало друго место у Србији, а исти пласман забележен је и прошле у зимској.
–Морам да кажем са позиције са које пратим рад ове организације да је прошла година била година у којој су постигнути најбољи резултати по свим областима у функционисању Црвеног крста Коцељева у чијем раду сам присутан више од две деценије. Најбољи резултати су постигнути у промоцији и омасовљењу давалаштва крви. Значајни су резултати и у области здравствене делатности, прве помоћи, социјалне делатности, у раду са подмлатком, на пољу информисања. Црвени крст је од прошле године Први пут почео да ради обуку за возаче из прве помоћи. Извео је 22 обуке, обучио преко 220-230 кандидата и у финансијском извештају стоји да је приход по овом основу 1,3 милиона динара - изјавио је Радован Ранисављевић, начелник Одељења за општу управу и јавне службе и некадашњи председник ове хуманитарне организације и оценио да је финансијско пословање коцељевачког Црвеног крста крајње рационално и економично. Сматра да су за овакве резултате најзаслужнији првенствено волонтери, добровољни даваоци крви и на крају секретар организације Милан Глумац чији је рад, како је рекао, за сваку похвалу.
Говорећи о проблемима Ранисављевић је истакао да је ургентно реновирање просторија у које је смештен Црвени крст као и да је неопходна набавка новог возила јер је садашњи аутомобил дотрајао, те су трошкови одржавања и поправке премашили његову вредност. О раду ове организације на заједничкој седници говорио је и члан УО Станко Петровић који је оценио да сем на давалаштво крви акценат треба ставити и на социјална давања, на помоћ деци, болесним и старим људима. Он се сложио да је неопходно реновирање просторија као и набавка аутомобила, те да је важно пратити сваки динар јер се планирана средства не смеју прекорачити. Црвени крст Коцељева ће ове године бити домаћин показне вежбе за деловање ове организације у ванредним ситуацијама, а планирано је и опремање теренске јединице за деловање у несрећама са материјално-техничким средствима и људством.

В. Бошковић

Најновији број

15. новембар 2018.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa