17. maj 2018.17. maj 2018.
TREŠNjINA MUVA NAPADA VIŠNjU

ZASADI U OPASNOSTI

U Mačvanskom regionu nalaze se značajne površine pod zasadima trešnje i višnje. Tokom narednog perioda sledi berba, a da bi plodovi bili zdravi i tržišno prihvatljivi treba zasade zaštititi od trešnjine muve, koja polaže jaja u tek zarudele plodove, a tokom zrenja u njima se razvijaju larve koje dovode do crvljivosti trešanja i višanja. Takve plodove napadaju i drugi patogeni tipa truleži koji potom dovode do šteta koje su značajne po proizvođače, a takvi plodovi su tržišno neprihvatljivi i ne mogu se izvoziti.Ova štetočina najčešće napada srednje rane i kasnije sorte.
-Trešnjina muva leti od maja do kraja jula, imago je lako uočljiv na lišću i plodovima i to tokom najtoplijeg dela dana. Tokom izletanja imago se hrani slatkim izlučevinama žlezda na lišću, a nakon deset do petnaest dana počinju sa polaganjem jaja i to kada plodovi menjaju boju od žute do početka crvene. Svaka odrasla ženka koja polaže jaja može da ih položi 60-80 komada i nakon šest do dvanaest dana iz jaja se ispile larve koje se hrane mesom samog ploda i sokom u njemu. Razviće larvi traje oko 30 dana, a potom dok su plodovi još na granama, a koji su ostali nakon branja, larve padaju na zemlju, uvlače se u pukotine, prave kokon ulutkavaju se i lutka je ta koja prezimljava. Sledećeg proleća ciklus se obnavlja, upozorava poljoprivredni stručnjak Slavica Maksimović.
Suzbijanje ove štetočine se vrši potpunim ubiranjem voćaka čime se unište larve u plodovima, smanjuje se zaraza trešnjinom muvom za narednu godinu. Opravdane mere zaštite su primena insekticida, a koji se u pravo vreme moraju primeniti. Važan je momenat izletanja odraslih insekata i to se prati preko Prognozno izveštajne službe. U zasadima trešnje i višnje postavljaju se žute lepljive ploče čija očitavanja se svakodnevno beleže i alarmira se proizvođačima kada je pravi momenat da se uradi tretman protiv trešnjine muve. Gde nema mogućnosti za precizno određivanje optimalnog roka tretiranja ono se sprovodi kada polovina plodova počinje da žuti ili rumeni.
Optimalan rok primene insekticida u svakom slučaju je dosta blizu berbe, tako da pri izboru insekticida treba voditi računa o karenci insekticida i preporuka je da se koriste samo oni koji su registrovani za ovu štetočinu u višnjama, trešnjama.

PSSS Šabac, Slavica Maksimović dipl.inž. zaštite bilja

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa