31. maj 2018.31. maj 2018.
KO JE POHARAO GRADSKU BAŠTU?

POLjOPRIVREDA NA UDARU KRIMINALACA

Šabačka gradska bašta nakon tri godine postojanja predstavlja jedini takav koncept u republici Srbiji koji uključuje javnu površinu na kojoj građani mogu da imaju svoju baštu. Možemo slobodno reći da šabačka bašta predstavlja jedan od najboljih proizvoda koji izlazi iz našeg grada. Neko je pokrao sve što su baštovani obezbedili svojim radom. Inicijator projekta Darko Pavlović je i ogorčen i ponosan.
-Kao pokazatelj uspešnosti nam može biti Gugl, upisivanjem u pretraživač zahteva Šabačka gradska bašta, dobićemo više od 90.000 rezultata dok recimo Čivijaški karneval pruža 10.300, a Šabački letnji festival 22.900 rezultata, obe manifestacije sa dužim stažom i sa milionima dinara do sada u njih uloženim. Do sada smo uglavnom pisali o značaju bašte kao edukativnog i socijalnog poligona na kojem tridesetak naših sugrađana i sugrađanki gaje povrće i začinsko bilje na pola ara. Nažalost nakon treće godine dogodilo se neverovatno, i početkom ove godine za sada i dalje neidentifikovana grupa lopova je u dva dana otuđula kompletnu imovinu sa parcele na kojoj se nalazi sama bašta. Odneto je 150 bagremovih stubova koji su držali ogradu od pletene žice u više od 300 metara. Tada je razmontirana i alatnica, drvena šupa i sav alat koji se u njoj nalazio. Šteta nastala krađom prelazi 300.000 dinara koji su bili obezbeđeni kroz projekte i lične donacije baštovana i baštovanki. Krađa je uredno prijavljena policiji, ali od marta nema rezultata policijske istrage, kaže Pavlović.
-Šta se događa sa baštom u ovoj godini?
Nažalost, pred samu pripremu ove sezona kada nam se i završava trogodišnji ugovor sa gradskom upravom došlo je do ove bezočne krađe od za sada još neidentifikovanih lica koja nas je vratila na početak. Da budem iskren potpuna indiferentnost nevladinog sektora u našem gradu je podjednako užasna kao i čin same krađe, jer odsustvo solidarnosti je znak potpunog odsustva i empatije a u ovom slučaju to je znak simpatije ka materijalnom.
-Nije vas niko kontaktirao?
Od kolega iz grada se niko nije javio, čak ni udruženja koja se bave ekologijom i učestvovali su u samom osnivanju, da li je u pitanju ego ili to što je bašta nezavisna od strane bilo koje političke partije ili „političkog“ udruženja ili nečeg trećeg po sredi ne znam ali nije ni važno jer važno je da niko nije ponudio pomoć.
-Da li će Šabačka gradska bašta postojati?
Naravno, najvažnije da korisnici i korisnice ne žele da odustanu, zasad za ovu godinu je već spreman, iako je deo njih pokoleban ostalo je dovoljno za čuvare i čuvarke baštenske vatre i verujem da ćemo nakon ove sezone potpisati novi ugovor sa Gradskom upravom. Već smo u pregovorima sa više udruženja koja su spremna da pomognu, a i Međunarodna mreža ORA, u čijem sam upravnom odboru od ovog meseca, trebala da odvoji određena sredstva za oporavak Šabačke gradske Bašte. Ono što radimo u Šapcu predstavlja iskru koja se raznosi po Srbiji i potpaljuje baštenske pokrete. Početkom 2018. godine u Banjaluci je registrovan Baštenski pokret koji smo savetodavno pomagali, imali smo sastanke sa inicijativom iz Sofije kojoj smo preneli naša iskustva potencijalno korisna u njihovoj sredini.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa