13. decembar 2018.13. dec 2018.
PROBLEM NEČISTOĆE PIJAĆE VODE U CRNOJ BARI

Godine guranja pod tepih

Koncentracija nitrata u vodi kod domaćinstava, veća je od dozvoljenog parametra, a postoje i tragovi arsena. Meštanima se od 2014. godine voda doprema cisternom
Meštani Crne Bare godinama se suočavaju sa nedopustivim problemom u 21.veku, a to je nečistoća pijaće vode. Ako se osvrnemo na činjenicu da se u Opštini Bogatić na kanalizaciji radi već 30 godina, nije ni čudo postojanje pomenutog problema. Na pitanje iz kog razloga od 2014. se o ovome polemiše a ništa konkretno ne radi, niko nema odgovor, a prema mišljenju bivšeg predsednika MZ „Crna Bara“ Branislava Jurišića, u 21. vek će se u najboljem slučaju ući 2020. godine.
- Nakon poplava koje su se desile 2014. godine na inicijativu Opštinskog štaba za vanredne situacije Zavod za javno zdravlje Šabac je vršio ispitivanja kvaliteta vode u 33 privatna domaćinstva i arterskom bunaru koji postoji u selu. Analiza je pokazala da je koncentracija nitrata u vodi kod domaćinstava veća od dozvoljenih parametara, sem u jednom slučaju, a da se u vodi iz arterskog bunara pojavljuju tragovi arsena, te je isti zatvoren i zabranjen za upotrebu. Od tada se ispravna pijaća voda u Crnu Baru doprema cisternom – ističe Jurišić.
Tokom 2017. godine nakon preporuka prof. Milojka Lazića sa Rudarsko-geološkog fakulteta koji se hidrogeologijom na ovom terenu bavi više od 30 godina bušena je istražna bušotina u starom koritu reke Drine na dubini od 25 metara gde su se očekivali najbolji rezultati.
-Nažalost, analiza je pokazali da su i na ovoj dubini nitrati na gornjoj granici i da bi bilo rizično na ovoj lokaciji bušiti bunar. Pre oko 15 dana Opština u čijoj je nadležnost komunalna delatnost vodosnabdevanja, započela je bušenje na novoj lokaciji gde će se ići u dublji sloj do 100 m, ili dok se ne nađe ispravna pijaća voda. Nažalost, naša opština nema kanalizacionu mrežu, već svako domaćinstvo ima najmanje jednu septičku jamu. S obzirom da su nam podzemne vode na 5-6 metara dubine ni mi nismo pošteđeni postojanja nitrata u pijaćoj vodi – ističe Jurišić i dodaje da je Mesna zajednica po pitanju rešavanje problema pijaće vode nemoćna,
- Sama Mesna zajednica bila je nemoćna, a nije ni u njenoj nadležnost da rešeava postojeći problem. Mogla je samo da ukaže na to šta su činili svo ovo vreme. Zbog čega se sve odvija jako sporo prema mišljenju meštana, odogovor se može naći obraćanjem rukovodstva Opštine i JKP „Bogatić“ u čijoj je nadležnosti rešavanje ovog problema – zaključuje Jurišić.
Prema rečima Aleksandra Firaunovića, predsednika opštinskog odbora Zelenih Srbije u Bogatiću po prečišćavanju voda Srbija se nalazi na začelju liste Evropskih država, sa svega oko 6% zagađenih voda koje se prečišćavaju.
- Još poražavajući podatak odnosi se na kanalizacione sisteme, gde je bez pristupa kanalizaciji oko 65 % Republike Srbije. Tu spadamo i mi kao Opština. Ako se posmatraju samo urbane gradske zone, postoji još jedna alarmantna činjenica, a to je da čak 25 gradova nema izgrađenu kanalizacionu mrežu. Ovo nije upozorenje, već vapaj da se problematici vode u Crnoj Bari i celokupnoj oštini pristupi na odgovoran način, jer već sutra vode neće biti dovoljno ni za piće, a kamoli za drugo korišćenje i upotrebu - kaže Firaunović i dodaje da problem voda u Opštini Bogatić ne sme da se gura pod tepih, nego da se sa punom ozbiljnošću i odgovornošću uhvati u koštac sa problemom.
-Jedini način rešavanja ovog problema Zeleni Srbije vide u formuli 3E+O, a to je da rešenja moraju biti Ekonomična, Efikasna i Efektivna, uz Očuvanje i zaštitu prirode i prirodnih resursa. Samo ova formula garantuje racionalnost i brzo rešavanje problema – zaključuje Firaunović.
K.J.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa