20. decembar 2018.20. dec 2018.
SELO NEKAD I SAD

MAGAZA KOD TRI BRATA

Sadašnjost u selu podrazumeva, barem u dekorativnom smislu, po neki detalj koji seća na pretke. I kao po pravilu tu je magaza koja nas je odhranila generacijama i mnogo pre opevane proje i sira.
Bilo je itekako teško sve to smetnuti sa uma pa eto malo po malo niče u raskošnom savremenom dvorištu magaze ali gizdave kao prelepo sećanje. Zar i reći na nekom bregu ili pak na temeljima prastare koju je đed klesao i od prve daske do maija svojom rukom uradio.
Uz kafu i rakiju, tek da ne bude udovica, vole reći stari, jer kafa sama ma bila i divka bez jesenje prepečenice nije pažnje vredna. I počinje priča u selu Pocerine gde je tik uz kuću gde posedesmo i probesedismo nikla magaza. Više je ličila na zamak u drvetu uz vajat vršnjak Trampove države. Postariji domaćin požali se na sluh i zapita a koja je to država trapava... Kamo sreće da jeste. Ukrasila dvorište i priča novu priču o imanju i letu koje je đed Stanko pričao potomcima da baš tako biti mora jer starine je delom duše zavredeše. I još sijaset se ispriča ali rakija je izbrisala trag detalja pa se autor ne odbijajući red kafe red rakije pozaboravi. Ljudi smo...
I krete priča o magazi ali ne bilo kojoj i bilo kakvoj. Kao u pripovedanju vremena tri brata se uputiše stazama života u tri pravca. Jedan da u rodnom selu ore brazdu trajanja, drugi preko bare da sneva most kojim će se zavičaju vratiti i treći koji se baci na nauke i vasceli svet vide ali po narodnoj kući dođe. Neko bi reko kasno Marko na Kosovo dođe pošto je tekao suton života u sve tri već starine. Ali svaki novi dan su se podmlađivali uz iće i piće i priče kojih su se uželeli. Jedan san sve odredi.
Pradeda došao potomku u san od livadskog cveća i prekim pogledom upro prst ni reč ne zboreći. Teško onom ko shvatio nije, reče jedan od braće tumačeći san uz satlik mučenice. I pade odluka da se podigne magaza na mestu gde beše stara a i inja trajanja se oslobodi kruška Takuša. Izgorela već davno pa je magazu čekalo suđeno mesto. Ali nikako se nisu mogli osloboditi sna. Delove starih magaza pronađoše u okolnim selima i trem učiniše da bude ko nekada kada se za vršaja pšenica unosila ramenima kršnih momaka koji su na tremu odmarali. I naravno pili blagu od desetak gradi. Vode se u vršaju retko ko latio izuzimajući studen iz suda prelepe devojke. Kako se lepe navike nikad ne menjaju odkomentarisa šeret.
Prolazili dani a magaza niče, i maije se izmazaše pa osta da se ukrasi kakva u sećanju beše a u nju unese sve po redu. Stari nanin krevet, šporet tučani, sijaset naćuva i vretena, tronožaca, starih slika i prozora sa urušenog vajata iz susednog sela da bi se moglo u njoj živeti. Ponosni na rad i uživanje, braća dobrano u devetoj deceniji, nadali se da će neko đeda usniti. Prođoše dani i na krsnu slavu Đurđevdan, dođe đed u gunju, namršten i u odlasku samo besno klimnu glavom pokazujući tri prsta. Najstariji od braće do uranka srećan shvati. Najpismeniji lati se prastarog pisma i na vekovnoj dasci ispisa Magaza kod tri brata...
Sad da li je đed baš to hteo ili je imao druge misli tek više ga za života ne usniše. Šta se u beskraju večnosti desilo, reče nadahnuto pripovedak iz mase pod starom trešnjom, to će teško ko svedočiti ali magaza i sad lepa kao tek isklesana drema na istom mestu. Da dane nekad i sad spaja i da besedi o lepoti koja ne poznaje vreme već prkosi i patinom i svežinom tri puna srca koje je iz sna u san na zemlji pretvoriše.
I tu nije kraj. Tragom predaka potekoše pradedovskom ognjištu u sinovi i unuci i tako redom. O Đurđevdanu ima ih na desetina a rakija iz đedovog bureta... Sad da sudite o svemu prepuštamo vama. Nekome preterano idilično, nekome najbliže onome što vreme nosi a nekome opet verno urađenom pošto se magaza može i dan danas videti bez ijedne oronule daske. Patina sna ih čuva dodaje besednik gde ni prst vremena nema šanse. I pitanje koje zabeležismo na kraju. Gde su se putevi ukrstili krst časni štiti od zla a gde su se braća udružila izgradili su bedem koji ništa ne da srušiti. Zašto onda u selima ima sve manje čeljadi...
Rekosmo pitanje a da li je teško ili lako odgovor će naći samo braća koja se late prošlosti u kovanju belca koji će nas ionako u beskraj trajanja odneti te odneti. Možda baš preko krova magaze kod tri brata.
Sreten Kosanić

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa