21. mart 2019.21. mar 2019.
ŠABAČKI VODOVOD KREĆE U REALIZACIJU
JEDINSTVENOG PROJEKTA U SRBIJI

Vakuumska kanalizacija u Jevremovcu

Projekat podrazumeva izgradnju deset kilometara kanalizacione mreže, a vrednost radova je 1,5 miliona evra
Pred šabačkim Vodovodom je jedinstven projekat čija realizacija počinje ove godine. Radi se o izgradnji kanalizacione mreže u Jevremovcu u dužini od deset kilometara, a vrednost kompletnog projekta je 1,5 miliona evra.
Ono što ovaj projekat čini jedinstvenim u Srbiji je to da se po prvi put radi sistem vakuumske kanalizacije. Direktorka JKP “Vodovod Šabac” Daniela Lovrin Gavrilović kaže da su se za vakuumsku kanalizaciju odlučili zbog specifičnog terena i nerešenih imovinsko-pravnih pitanja.
- Mi smo 2017. godine otišli u Sloveniju i videlu novu tehnologiju, koja nam se učinila vrlo interesantnom. Pokazalo se da bi ova tehnologija, s obzirom na konfiguraciju terena, na nerešene imovinske odnose, bila jeftinija i jedina, tehnički moguća. Krenuli smo u pregovore, sa Razvojnom bankom Slovenije, sa njihovom Razvojnom agencijom. Rekli smo da je to odlična tehnologija, ali da mi nemamo milion i po evra koje bismo mogli da uložimo, koliko košta taj projekat. Nama jeste važno da građani Jevremovca dobiju kanalizaciju, ali to košta milion i po evra i to je mnogo. Onda su oni nama predložili, da probamo, da nađemo model finansiranja uz pomoć njihove Razvojne banke i Razvojne agencije. Banka bi nam dala kredit, a Razvojna agencija Slovenije bi nam pokrivala kamatu - ističe direktorka Vodovoda.
Izgradnja vakuumske kanalizacije do sada nije primenjivana u Srbiji, dok se na primer u Holandiji koristi 150 godina. Rukovodilac tehničkog sektora u šabačkom Vodovodu Vladimir Nedeljković dodaje da i vakuumska kanalizacija ima svoje prednosti i mane kao i gravitaciona, ali je, u ovom slučaju, najprihvatljivije rešenje.
- Kada čitate i slušate ljude koji se bave tom kanalizacijom oni kažu samo one pozitivne stvari, a mi smo bili svesni da sigurno tu mora da ima i nekih negativnih stvari. Inače, da je sve pozitivno, onda bi ceo svet to radio, zato smo mi i otišli u Sloveniju, na poziv te firme iz Slovenije, i na licu mesta smo se uverili da to zaista funkcioniše. U Sloveniji postoje čitave opštine koje su uvele vakuumsku kanalizaciju. Bili smo u ljubljanskom vodovodu koji tu kanalizaciju održava, postavili smo im raznorazna pitanja da se uverimo, da to zaista može da funkcioniše i da je to primenljivo kod nas - napominje Nedeljković.
Prednost vakuumske kanalizacije je što su profili cevi manji, postavljaju se na manju dubinu i taj deo posla bi obavio šabački Vodovod svojom mehanizacijom. U 1,5 miliona evra, uključeni su materijal i cevi a najvrednije u projektu je centralna vakuumska stanica sa slovenačkom opremom.
- Čitavim sistemom, u čitavom cevovodu, vlada podpritisak od nekih pola bara. Kada se u šahtu dođe do nekog nivoa, kada se šaht napuni, pneumatski ventil se otvori, praktično, taj sadržaj se usisa i odvuče do te stanice iz koje se dalje prepumpava u našu kanalizaciju - dodaje Nedeljković.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa