9. maj 2019.9. maj 2019.
Oda slobodi
Deveti maj - Dan EvRope i Pobede nad fašizmom

Oda slobodi

„Evropa neće nastati odjednom, ili prema jedinstvenom planu. Gradiće se putem konkretnih dostignuća koja najpre kreiraju solidarnost“, Šuman
Devetog maja 1950. godine, Robert Šuman je predstavio svoj predlog kreiranja organizovane Evrope, poznatiji kao "Šumanova deklaracija" i on se smatra početkom kreacije onoga što danas znamo kao Evropsku uniju.
Danas, ovaj datum je postao evropski simbol (Dan Evrope) koji zajedno sa himnom i zastavom, identifikuje politički entitet Evropske unije. Dan Evrope je prilika za aktivnosti i festivale koji Evropu približavaju njenim građanima i narodima uz očuvanje svih svojih posebnih vrednosti, običaja i jezika.
Grad Šabac 9. maj obeležava serijom kulturnih aktivnosti usmerenih ka različitim ciljnim grupama. Igor Marsenić član Gradskog veća istakao je značaj evropskih tekovina i vrednosti koje Šabac baštini.
-Dan pobede i Evrope je pravi trenutak da se zapitamo šta je Evropa za nas. Verujemo da je to sistem vrednosti koji omogućava pojednicu i zajednici da napreduje. Zahvaljujući svojoj odgovornoj politici i odnosu prema kulturnom nasleđu, Grad Šabac je postao jedini u Srbiji koji je deo panevropske organizacije "Evropa nostra"- naveo je Marsenić i pozvao sve sugrađane da se priključe aktivnostima koje su planirane za deveti maj.
Učenici Osnovne škole „Janko Veselinović“ i „Nata Jeličić“ u aneksu Biblioteke podstaknuti predavanjem Nebojše Cvejića stvarali su mala umetnička dela koja će krasiti hol hrama knjige.
-Različitost nas spaja i učenjem od drugih i sami saznajemo više. Kolega Nebojša Cvejić je osnovcima pojasnio pojam Evrope i značaj ovog datuma koji kao evrpski narod proslavljamo. Inspirisani temom i predavanjem kroz likovni izržaj deca će poslati poruku vršnjacima– rekla je Biljana Bogojević.
Hor Muzičke škole "Mihailo Vukdragović" u Muzeju šabačkih Jevreja izveo je Odu radosti, a snimak izvedbe biće emitovan na Dan Evrope na zvaničnom kanalu „Evropa nostra“.
Šapčani koji posete neku od ustanova kulture u toku proslave Dana Evrope i pobede dobiće bedž ili bukmarker sa porukom.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa