13. jun 2019.13. jun 2019.
Put humanosti, za život budućih naraštaja
DUŠAN MILOJKOV PROŠAO KROZ ŠABAC
NA PUTU KA BRISELU

Put humanosti, za život budućih naraštaja

Dušan Milojkov, na svom dvotočkašu, prošao je i kroz naš grad. Šabac je jedna od stanica na njegovom putu humanosti koji će spojiti davni, mladalački san i misiju koja u svojoj osnovi ima pomoć prevremeno rođenim bebama. On je na putu od 8.000 kilometara, one je na proputovanju čija putanja je linija što će „okružiti“ Evropu.
-Sve počinje rođenjem i ja sam želeo da sprovedem jednu humanu akciju u saradnji sa Rotari klubom Pančevo. Oni su, zajedno sa drugim Rotari klubovima u Srbiji, sakupili novac da kupe skener. Ponudio sam im projkeat prikupljanja sredstava za novi inkubator kroz vožnju obodom Evrope, odnosno prikupljanjem sredstava na taj način uz njihovu pomoć. Dobio sam apsolutnu podršku "rotarijanaca", distrikt Srbija i Crna Gora i krenuo sam na put do Brisela - istakao je Milojkov kojeg su u Šapcu dočekali šabački "rotarijanci".
„Rotari“ klubovi na mestu prolaska obezbeđivaće mu smeštaj i uplaćivati donacije za nabavku inkubatora. O svojoj ljubavi ka biciklizmu mogao bi danima da priča, da ukazuje na brojne prednosti ovog sporta i vida rekreacije, a baš ovu misiju vezuje još jedna, teško vidljiva, a opet očigledna spona.
-Položaj tela prilikom vožnje najsličniji je položaju deteta u telu majke. Za dete kažu da je u stomaku zgrčeno, a biciklista takođe izgleda tako. Uz to, oda biciklizmu je oda zdravlju, jer je ovo jedan od najboljih vidova rekreacije. Ruke nose najveći deo opterećenja, na sedalnom delu je manji deo. Trudim se da svoj život upotpunim humanošću, a u najranijoj mladosti sam poželeo da prođem obodom Evrope. Mogu da kažem da sam prokrstario središtem kontinenta, ali je obod ostao želja. Spojio sam snove i želje, te je ideja „rođena“. Uz sve pomenuto, ne treba zaboraviti ni ekološki aspekt vožnje „bajsa“ – pojašnjava Milojkov.
Celokupan put će Milojkov realizovati kroz tri etape. Prva je počela 1. juna, iz Pančeva, biće završena u Briselu (približno 8.000 km). Sledi put do Moskve, Istanbula, potom povratak preko Albanije, Grčke do Hilandara i na kraju do Crne Gore što je kraj puta.
-Već sada sam ispunjen srećom i ponosom. Svi biciklisti znaju koliko je teško voziti našeg „miljenika“ na otvorenim putevima. Nosi me želja da pomognem i svest da od mog poduhvata korist ima šira društvena zajednica i to me ispunjava. Svoje otkucaje srca poklanjam nerođenim bebama – zaključuje Milojkov.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa