Info

13. jun 2019.13. jun 2019.
Učitelj karatea i života
TOMISLAV KOJIĆ, NAJSTARIJI KARATISTA NA SVETU

Učitelj karatea i života

Zahvalan sam Bogu što mi je dao dobro zdravlje i volju da vežbam u ovim godinama. Sport mi je mnogo pomogao da sačuvam zdravlje i vitalnost. Kao profesor fizičkog učio sam decu, a pre svega sam naučio sebe, kako da opterećenje svedem na “taman”, navodi Kojić
Malo Šapčana zna da najstariji aktivni karatista sveta živi u Majuru. Sa druge strane, malo je onih koji ne znaju Tomislava Kojića, istaknutog sportistu i profesora fizičke kulture. Sa sedamdeset jednom godinom već osam godina je najstariji takmičar u fudokan i tradicionalnom karateu. Dva puta je nastupao i za WKF (svetsku karate federaciju), a u Austriji dobio priznanje kao ekspert karatea kao najstariji takmičar.
-Zahvalan sam Bogu što mi je dao dobro zdravlje i volju da vežbam u ovim godinama. Sport mi je mnogo pomogao da sačuvam zdravlje i vitalnost. Kao profesor fizičkog učio sam decu, a pre svega sam naučio sebe, kako da opterećenje svedem na “taman”, navodi Kojić.
Bio je prvak države, Balkana, Mediterana, Evrope i sveta. Uvek kada se takmičio osvajao je jedno od prva tri mesta. Ipak, najvećim uspehom smatra baš to što je najstariji takmičar na svetu i što ravnopravno može da se bori i sa tri decenije mlađima. Dnevno ume da izvede i po 1.000 udaraca u “makivaru” (pokretnu dasku za udaranje na treningu).
Detinjstvo je proveo u Klenju. Tamo su imali stanara boksera, koji ga je zainteresovao za borilačke veštine već u četvrtom razredu osnovne škole. Srednju školu je završio u Bijeljini, gde je od 16. godine boksovao za “Radnik” i od tada se neprekidno takmiči.
Po završetku studija vratio se u Šabac gde je 1972. godine osnovao prvi karate klub u gradu “Napredak”. Kao profesor fizičkog radio je u Srednjoj poljoprivrednoj školi u Šapcu.
Od 2010. godine u Majuru vodi klub “Soko”. Do sada je na hiljade dece naučio ne samo sportskim veštima, nego i da budu ljudi za primer. Na trenizima na primer uče kako da peru zube i pravilno koriste pribor za jelo. Više od 50 njegovih učenika nosi zvanje “majstora” karatea. Mnogi od njih su uspešni i u inostranstvu.
Trenutno u klubu ima tridesetak dece, uglavnom osnovnoškolskog uzrasta. Uspešni su na takmičenjima gde najviše rade kate, jer tradicionalni karate zahteva ozbiljnije udarce u borbama.
Imao je ponude da ode u inostranstvo, ali je uvek bio lokalpatriota i ostao je ovde, iako od karatea nikada nije mogao da živi. Finansije su problem i sada. Izdržava se od profesorske penzije, dok sredstva od članarine ulaže u salu za treninge.
-Telo mogu da spremim za takmičenje i da dam maksimum, ali džep ne mogu. Sve košta. Odlazak na takmičenje u inostranstvo je i do 500 evra. Druge zemlje, pa čak i naša komšijska Bosna i Hercegovina su to drugačije uredile.
Najsrećniji je što je svojih četvoro dece izveo na pravi put. Svi su uspešni i ostvareni ljudi. Sve što je zaradio uložio je u njih i smatra da su deca najbolja investicija.
Sedmoro unučadi dobri su đaci i dobri sportisti. Tri unuke krenule su dedinim stopama, dok su se ostali opredelili za druge sportove.

M.M.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa