8. avgust 2019.8. avg 2019.
foto: Turistička  organizacija Bogatić

foto: Turistička organizacija Bogatić

U SUBOTU U CRNOJ BARI 51.“HAJDUČKO VEČE”

Čuvari tradicije u Mačvi

Manifestacija posvećena mačvanskoj tradiciji kao “kruna” letnjih dešavanja. Izbor za hajdučkog harambašu i Mačvanska svadba centralni deo manifestacije. Za finale večeri predviđen vatromet i nastup Džejle Ramović i Sandre Rešić
Manifestacija posvećena promociji i očuvanju tradicije mačvanskog kraja “Hajdučko veče” u subotu 10. avgusta biće održana u Crnoj Bari 51. put. Organizatori su za ovu priliku pripremili celodnevni kulturno zabavni program sa akcentom na izboru za hajdučkog harambašu i mačvanskoj svadbi.
Po rečima predsednika opštine Bogatić Nenada Beserovca, “Hajdučko veče” biće kruna ovogodišnjih letnjih dešavanja u Mačvi, ali i svojevrsna najava za bogatu “kulturnu jesen”.
-Ideja nam je bila da obogatimo letnja dešavanja u ovom kraju tako što će svako mesto imati neki prepoznatljiv događaj. Krenuli smo u junu sa Danima Miloša Milojevića, potom su usledeli Ivanjdanski dani u Badovincima i Mačvanska lila kod kule Milića od Mačve, zatim je održana 21. likovna kolonija u Sovljaku, obeležen Boj na Dublju, organizovan Kukuruz bal. Nedavno je završen Međunarodni festival folklora, a održavanjem naše najdugovečnije manifestacije “Hajdučke večeri”, simbolično spuštamo zavesu na ovogodišnja letnja kulturna dešavanja i pripremamo se za bogatu jesen - objašnjava Beserovac.

Harambaše rado viđene kod devojaka
U leto daleke 1966. godine u porti crnobarske crkve grupa entuzijasta organizovala je takmičenje mladića u hajdučkim veštinama. Najbolji među njima stekao je titulu harambaše koja je pored laskavog zvanja podrazumevala i brojne ženske uzdahe. Atraktivne discipline: bacanje kamena sa ramena, skok u vis, skok u dalj, penjanje na drvo, navlačenje klipka, iz godine u godinu privlačile su u Crnu Baru sve više posetilaca, da bi osamdesetih godina prošlog veka “Hajdučke večeri” postale najposećeniji avgustovski događaj u regionu. Veliki broj Mačvana još uvek pamti kolone automobila koje idu ka Vasinom šibu i kampere koji su na obalama Drine provodili po nekoliko dana.
Potom su došle ratne devedesete, i dve godine pauze. No, uprkos nemilim događajima koji su potresali ove prostore, manifestacija posvećena negovanju junaštva i časti je obnovljena i sa uspehom traje do današnjih dana.
Svih tih decenija program se menjao u skladu sa vremenom i ljudima. Ono što je ostalo isto je insistiranje na negovanju običaja, privlačenju što većeg broja turista na obale Drine, a ni popularnost hajdučkih harambaša među “slabijim” polom ne jenjava.
-Na početku su se u hajdučkim disciplinama takmičili samo momci iz ovog kraja, danas oni dolaze iz cele Srbije. Prijavi ih se oko 50, međutim u finale se plasira samo osam najboljih. Nagrada za najboljeg je 50.000 dinara, drugoplasirani dobija 30.000, a treći 20.000 dinara. Pored novčanih nagrada, pobedniku pripada i oficirska sablja vredna oko 1.000 evra, a nije nepoznata ni činjenica da je svaki harambaša rado viđen kod žena- kaže Ivka Davidović, ispred Turističke organizacije Bogatića.

Atraktivna svadbena
povorka
Pored hajdučkog nadmetanja drugo dugogodišnje obeležje manifestacije je Mačvanska svadba. Događaj koji počinje gizdavom povorkom fijakera sa bogatinskog Hipodroma, preko Etno parka u Sovljaku do mladoženjinog kola u Crnoj Bari. Organizatori i ove godine najavljuju dobar provod i neverovatan vizuelni utisak.
-Većina ovih običaja i danas u Mačvi živi, ali je posebno iskustvo sve to videti po pravom redosledu, autentičnom ambijentu i originalnim nošnjama. S vremena na vreme se desi da bogatinskim ulicama prođu svadbarski fijakeri, ali tokom “Hajdučke večeri” ta povorka je posebno bogata i upečatljiva. Kreće se od Hipodroma, potom se dolazi u Sovljak gde se odigravaju sva dešavanja oko preuzimanja mlade od strane mladoženje. Zanimljivo je posmatrati i hijerarhiju kuma, starog svata i ostalih svatova, kao i ponašanje mlade. Sovljak je rezervisan za ceremoniju venčanja, a potom se ide do Crne Bare, odnosno mladoženjinoj kući gde se nakon bacanja sita i prenošenja mlade preko praga igra veliko mladoženjino kolo- priča Ivka Davidović, koja je i sama bila jedna od mladenaca na ovoj manifestaciji.

Program za sve
Kao što smo već spomenuli sadržaj manifestacije se tokom godina menjao, rastao u skladu sa potrebama zajednice i interesovanjima potencijalnih gostiju. Ovaj put sva dešavanja su predviđena za jedan dan, ali po rečima organizatora ne dolazi do “preklapanja”.
“Hajdučka regata” sa maršrutom Prnjavor-Badovinci-Crna Bara, kreće u deset ujutru sa Alanovića nasipa, dok je vreme predviđeno za pristizanje plovila na cilj između 17 i 18 sati.
Za vreme trajanja regate, na obalama Drine imaće priliku da se takmiče u gađanju glinenih golubova, pecanju, spremanju ribolovačkog kotlića. Organizatori na Visinom šibu najavljuju i mini Sajam etno hrane, pića i domaće radinosti. Finale takmičenja za hajdučkog harambašu zakazano je za 19 sati, nakon čega će nastupiti FA “Đido”, dok je nakon proglašenja pobednika i velikog vatrometa, predviđen koncert Džejle Ramović i Sandre Rešić.
Očekuje se da tog dana kroz Bogatić i Crnu Baru prođe oko 5.000 ljudi.
T.T.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa