29. avgust 2019.29. avg 2019.
Kraj vode bez plaže
OBALA DRINE U MAČVI

Kraj vode bez plaže

Obala Drine u mačvanskom priobalnom delu duga je oko 25 kilometara. Na tom prostoru nema uređene plaže, tako da se ovih toplih i sparnih dana građani u više sela koja teritorijalno gravitiraju plahovitoj reci za osveženje snalaze kako znaju i umeju.
Nekima, kao primera radi Veselinu Birovljeviću iz Badovinaca i velikom broju drugih meštana ovog najvećeg mačvanskog sela kraj Drine, brza i hladna reka leti je predstavljala more. Tako ovdašnji žitelji govore i danas, jer dosta njih nema novca za odmor negde dalje. S druge strane treba biti vešt i iskusan plivač da bi se uspešno savladali brojni drinski virovi. Ta veština u plivanju, u stvari nikad, pa ni danas nije beznačajna.
- Danas imamo brojne šljunkare kraj Drine i prava “brda” izvađenog prirodnog blaga iz reke. Nažalost selo od toga nema koristi, već samo štete. Šleperi velike nosivosti, često pretovareni kvalitetnim drinskim šljunkom uništavaju nam puteve. Pomenuta, bespravna eksploatacija šljunka ili peska, zbog čega građani stalno negoduju, a bilo je i javnih protesta, nanosi veliku štetu samoj obali, ugrožava zdravu životnu okolinu i dovodi do brojnih drugih problema, kaže predsednik Privremenog organa ove mesne zajednice i odbornik u Skupštini opštine Bogatić Aleksandar Ilijašević, koji je više puta u lokalnom skupštinskom zdanju ukazivao na ovaj problem meštana Badovinaca.
Bezbednost bi se sigurno popravila uređenjem plaže, ali to još uvek ostaje neostvareni san. U tome se vidi i mogućnost za razvoj turističke privrede ali stvarnost sve demantuje.
Osim narušavanja obaloutvrde, ugrožavanja životne okoline, brojne rupe koje ostaju posle izvađenog šljunka velika su opasnost za plivače.
Bilo kako bilo ali zabeleška hroničara sela Ljubinka Jevtića koju često izgovaraju meštani, da im Drina leti znači more može da se shvati na razne načine. Neki su željni osveženja nastradali u njenim nemirnim talasima. Iskušenju kupanja baš ovoj vodi, mnogi ne mogu da odole, bez obzira na neke ružne primere.Uređene plaže nema, a zbog skromnih finansijskih mogućnosti more je mnogima daleko.
Za svaku pohvalu je delovanje “Drinskih splavara”, uvek spremnih da pomognu.
Pokušaj nekih ranijih kreatora prvenstveno turističkog razvoja obale Drine kraj Crne Bare, pretvoren je u pravi fijasko i sada je na tom prostoru veliko “divlje” naselja Vasin Šib koje najpre “oživi” u vreme održavanja tradicionalne kulturno-turističke manifestacije “Hajdučko veče”. Nažalost ni na pomenutom prostoru, kao i kod Salaša Crnobarskog, nema uređene plaže.
Građanima, prvenstveno zbog visokih cena “nisu blizu” ni obližnji bazeni, tako da je kupanje u njima većini misaona imenica.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa