Info

19. decembar 2019.19. dec 2019.
Kratka istorija čaja
Predavanje u Kulturnom centru

Kratka istorija čaja

Ako vam je hladno, čaj će vas ugrejati, ako vam je vruće, čaj će vas rashladiti, ako ste depresivni čaj će vas razveseliti, ako ste uzbuđeni, čaj će vas smiriti- Vilijam Gledston
Istorija čaja nas vraća u daleka vremena. Veruje se da su ga pili još u praistoriji, a postoje zapisi iz perioda pre nove ere. Najčešće se konuzmira na Bliskom Istoku, na prostorima Rusije i Turske, Velike Britanije, Japana i Kine, gde postoji vekovna tradicija pripreme i ispijanja. Sklonosti ka konzumaciji čaja menjale su se tokom istorije, ali njegova lekovitost je opstala.
-Čaj je u velikoj meri uticao na ljudsko društvo, ne samo kada su ekonomija i politika u pitanju, nego i zdravlje. Naime, u mnogim zemljama čaj je napitak od prokuvane vode i zimzelene biljke camellie sinensis i tanina, koji pozitivno utiču na ljudski organizam. Postoje četiri vrste pravog čaja koji se dobijaju od pomenute biljke, a to su: crni, beli, zeleni i ulong – pojašnjava istoričar Branko Božić i dodaje da je Velika Britanija u 18. veku prepoznala značaj čaja i od tada je sastavni deo svakodnevice kraljevine.
Posle vode ovo je najpoznatije i najkonuzmiraniji napitak na svetu i dnevno se popije 2,5 milijarde šoljica čaja.
- Ipak, postoje i razlike u vrsti čaja. Tako je 75 odsto potrošnje crni čaj, a razlika je u vremenu branja, odnosno zrelosti listića biljke i sadržaju tanina – rekao je Božić na predavanju u Kulturnom centru posvećenom istoriji drevnog napitka.
Na prostoru Balkana popularan postaje tek krajem 19. veka sa doseljnicima iz Rusije.
-U Srbiji se ispija napitak pripremljen od lekovitog bilja, i nazivan je odvar, a zeleni i crni stiže tek sa izbeglicama iz Rusije, kao i sam naziv čaj. Postoji teorija da treba da konuzmiramo proizvode sa svog podneblja, a kod nas su to lekovite trave. Važna je i priprema, voda ne treba da bude toplija od 70 stepeni Celzijusa, kako bi čaj zadržao sva lekovita svojstva.

Legenda o čaju
Prema legendi, kineski car Shen-Nong otkrio je tajnu pripreme ovog napitka prilikom jednog od svojih lovačkih podviga 2737. godine pre nove ere. Želeo je da prokuva rečnu vodu i vetar je sa obližnjeg stabla (camellie sinensis) u posudu sa vodom naneo listić. Voda je promenila boju, dobila miris. Car je probao napitak, naravno, svideo mu se i tada započinje istorija legendarnog čaja. Veruje se da su prvi svakodnevni uživaoci ispijanja čaja ipak bili budistički monasi. Koristili su napitak tokom meditacije, jer utiče na telo i um.

M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa