23. januar 2020.23. jan 2020.
Stalan rast tržišta
Organski način
proizvodnje

Stalan rast tržišta

Tražnja za organski gajenom hranom godišnje se u Evropi poveća za 25%, uprkos činjenici da su cene ovih proizvoda u svetu u proseku veće od 30-50% u odnosu na proizvode konvencionalne poljoprivrede
Organski način proizvodnje zasniva se na prirodnim procesima i upotrebi organskih materija bez upotrebe sredstava za zaštitu bilja sintetičko hemijskog porekal, regulatora rasta i GMO, sa obaveznom primenom plodoreda. To je proces koji zahteva dosta radne snage i pravovremenu inicijativu. Stoga su male proizvodne jedinice najzahvalnije, jer se kontrola može vršiti svakodnevno i može se delovati pravovremeno. Tržište u EU se značajno proširilo i uvozi polovinu svojih potreba za oraganskom hranom. Tražnja za organski gajenom hranom godišnje se u Evropi poveća za 25%, uprkos činjenici da su cene ovih proizvoda u svetu u proseku veće od 30-50% u odnosu na proizvode konvencionalne poljoprivrede.
Produktivnost na organskim farmama se određuje rotacijom kultura, bilansom nutrijenata koji se postiže uzgojem leguminoza, primnom organskih đubriva, uključujući zelena đubriva, kao i primenom mera kontrole štetočina i mehaničkog odstranjivanja korenja. Koristi se postižu kroz uzgoj azotofiksatora, transformaciju nutrijenata iz tla u odgovarajuće forme od strane mikroorganizama, crva i korenovog sistema biljaka.
U sistemima organske proizvodnje proizvođači pokušavaju da uspostave balans između ratarske i storčarske proizvodnje. Organsko poljoprivredno gazdinstvo mora biti sertifikovano od strane nezavisnog ocenjivača, redovne kontrole su obavezan deo sertifikata.
Dipl.ing Darko Simić

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa