Инфо

23. јануар 2020.23. јан 2020.
Сталан раст тржишта
Органски начин
производње

Сталан раст тржишта

Тражња за органски гајеном храном годишње се у Европи повећа за 25%, упркос чињеници да су цене ових производа у свету у просеку веће од 30-50% у односу на производе конвенционалне пољопривреде
Органски начин производње заснива се на природним процесима и употреби органских материја без употребе средстава за заштиту биља синтетичко хемијског порекал, регулатора раста и ГМО, са обавезном применом плодореда. То је процес који захтева доста радне снаге и правовремену иницијативу. Стога су мале производне јединице најзахвалније, јер се контрола може вршити свакодневно и може се деловати правовремено. Тржиште у ЕУ се значајно проширило и увози половину својих потреба за ораганском храном. Тражња за органски гајеном храном годишње се у Европи повећа за 25%, упркос чињеници да су цене ових производа у свету у просеку веће од 30-50% у односу на производе конвенционалне пољопривреде.
Продуктивност на органским фармама се одређује ротацијом култура, билансом нутријената који се постиже узгојем легуминоза, примном органских ђубрива, укључујући зелена ђубрива, као и применом мера контроле штеточина и механичког одстрањивања корења. Користи се постижу кроз узгој азотофиксатора, трансформацију нутријената из тла у одговарајуће форме од стране микроорганизама, црва и кореновог система биљака.
У системима органске производње произвођачи покушавају да успоставе баланс између ратарске и сторчарске производње. Органско пољопривредно газдинство мора бити сертификовано од стране независног оцењивача, редовне контроле су обавезан део сертификата.
Дипл.инг Дарко Симић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa