13. februar 2020.13. feb 2020.
Dizel niži i do 44 dinara
JEFTINIJE GORIVO KOD BJELjINE MEKA ZA VOZAČE IZ MAČVE

Dizel niži i do 44 dinara

Građani Srbije plaćaju najskuplje gorivo od svih građana bivših jugoslovenskih republika
Na benzinskim pumpama ispred Bijeljine u Republici Srpskoj, cena dizela jeftinija je od one u Šapci i do 44 dinara.
To je jedan od razloga zbog čega na stotine građana iz Mačve svakodnevno prelazi granicu kod Badovinaca i tankuje rezervoare svojih četvorotočkaša.
Od Šapca do najbliže pumpe do BiH ima negde oko 40 kilometara, a od Bogatića svega 16. Od troškova, sem prevoza do BiH, treba uračunati i mostarinu koja se plaća ukupno 320 dinara, odnosno 5, 2 KM, u oba pravca.
Na ovom delu puta, cena dizela iznosi 2,08 KM, isto kao i bezolovnog benzina, ali ni tu nije kraj. Mnogi građani iz našeg kraja imaju kartice za popust na pojedinim benzinskim stanicama, tako da je na pojedinim pumpa bilo moguće kupiti litar dizela i za 1,97 KM. U razgovoru sa jednim od radnika na mnogobrojnim pumpama u ovom delu BiH, rečeno nam je da su cene goriva oko Bijeljine najniže u celoj zemlji. Kada je reč o izuzetno popularnom gasu, njegova cena se kreće od jedne do 1,04 KM. Građani Srbije masovno na pumpama kupuju gas za kućnu upotrebu, a dozvoljeno je, kako su nam rekli, preneti jednu plinsku bocu preko granice.
Ako se pridržavamo te najniže cene za gorivo, od 1,97 KM, i kada preračunamo u dinare, jedan litar košta 120,17 dinara. Na svim pumpama jednu konvertibilnu marku računaju 61 dinar. Ukoliko rezervoar ima prostora za 70 litara, ista količinu dizela kod Bijeljine koštaće 8.412 dinara, odnosno 138 KM. U Šapcu je najniža cena dizela na pumpama 162 dirana (2,7 km), a kreće se i do 164, i 70 litara košta -11.340 dinara. Razlika je 2.928 dinara (48 KM). Čista ušteda, ako se ukalkuliše mostarina i put do Bijeljine za pun rezervoar je oko 2.000 dinara (32,8KM).
Kada je reč o bezolovnom benzinu, ne možemo da govorimo o nekoj velikoj uštedi, jer je Srbija jedna od retkih država u Evropi u kojoj je cena ovog goriva niža od cene dizela. Litar, kako je to popularno reći, benzina je oko 150 dinara (2,5 KM). Razlika je 0,42 KM, nešto više od 25 dinara. Kada je reč o gasu, on je i u Srbiji najjeftinije gorivo i skuplje je od onog na putu ka Bijeljini, otprilike kao i benzin - više od 20 dinara.
Ušteda je, dakle vidljiva.
Stvar je u tome da su u Srbiji akcize i razni doprinosi čine veći deo cene goriva. Država Srbija uzima nepunih 53 odsto od cene goriva na ime akcize, poreza i raznih naknada, što nije slučaj u BiH. Građani Srbije plaćaju najskuplje gorivo od svih građana bivših jugoslovenskih republika. I ne samo to, nego je gorivo u Srbiji za nijansu jeftinije jedino od goriva u Nemačkoj, Italiji i Grčkoj.

Pitanje kvaliteta
Građani koji kupuju gorivo u BiH kunu se da je gorivo kvalitetnije i da više kilometara pređu sa njim nego sa onim koje kupe u Srbiji. Da je ova konstatacija možda i urbana legenda, ili utisak zbog nešto ušteđenog novca, govori informacija koju smo dobili na pumpama u Bijeljini da se gorivo doprema iz Rafinerije Pančevo odakle se snabdevaju i pumpe u Srbiji. Da li neko nešto radi sa gorivom u Srbiji, to je neka druga priča.


Ušteda završi u potrošnji
Ušteda o kojoj pričamo, međutim, uglavnom ne završi kao štednja, već istog dana ode u potrošnju. Samo oni iskusni sipaju gorivo i krenu nazad. Mnogi građani se okrenu ka Fisu, Tropiku i ženama omiljenom Ezelu. U ovim rednjama se pazare prehrambena roba, garderoba, tehnika, hemija i kozmetika Da se šoping u Bijeljini isplati govori i činjenica da ukoliko se u jednoj radnji potroši više od 100 KM, moguće dobiti povraćaj PDV prilikom narednog ulaska u BiH.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa