13. februar 2020.13. feb 2020.
Briga o ugroženim sugrađanima
ZNAČAJNI REZULTATI PROJEKTA „SUPPORT LIFE“

Briga o ugroženim sugrađanima

Projektom „Podrži život“ Dom zdravlja dobio je dva vozila, dva lap top računara, jedan portabilni ultrazvučni aparat, 40 antidekubitalnih dušeka i sanitetski potrošni materijal. Palijativni tim do sada je pružio 595 kućnih poseta i oko 700 intervencija. Oformljena je kartoteka za 82, a projektom je predviđeno minimalno 200 pacijenata. Zaposlena su dva lekara i tri medicinske sestre
Projekat “Support life” (Podrži život), koji finansira Evropska unija, realizuje se kroz program IPA prekogranične saradnje Hrvatska- Srbija i ima za cilj pružanje palijativne nege u Vukovarsko- Sremskoj županiji i Mačvanskom okrugu.
Partneri na projektu su Dom zdravlja "Dr Draga Ljočić", Caritas Šabac, Dom za stare i nemoćne Ilok i Udruga za osobe sa invaliditetom "Bubamara" iz Vinkovaca.
Prema rečima dr Jasmine Stanković, direktorke Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“, projekat „Podrži život“, koji je potpisan 1. maja 2019, a predviđeno je da traje do 30. aprila 2021. godine, najznačajniji je događaj u protekloj godini.
- Ovim projektom Dom zdravlja je dobio dva vozila, dva lap top računara, jedan portabilni ultrazvučni aparat, 40 antidekubitalnih dušeka i sanitetski potrošni materijal. Jako je važno da smo, zahvaljujući ovom projektu, zaposlili dva lekara i tri medicinske sestre. Projekat podrazumeva pružanje palijativne nege, koja obezbeđuje bolji i kvalitetniji život bolesnicima koji se suočavaju sa smrtonosnim ishodom bolesti, kao i članovima njihove porodice, istakla je dr Stanković.
Palijativni tim do sada je pružio 595 kućnih poseta i oko 700 intervencija. Oformljena je kartoteka za 82, a projektom je predviđeno minimalno 200 pacijenata.
Od izuzetne je važnosti činjenica da tim Doma zdravlja stiže i do seoskih područja šabačke opštine. Vozila su opremljena najsavremenijom opremom.
Caritas Šabac uključen je u projekat kao pružalac socijalne zaštite, usluge pomoći u kući u ruralnim područjima.
- Imamo obučene timove medicinskih sestara, negovateljica i stručnih radnika. Od novembra protekle godine, pružili smo uslugu za 43 korisnika na nerazvijenom području, od kojih neke obilazimo i dva puta dnevno, rekla je Slađana Ivančić iz šabačkog Caritasa.
Grad Šabac rado učestvuje u projektima prekogranične saradnje. Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca, istakao je da mu je izuzetno drago da imamo kapacitete koji mogu uspešno da realizuju evropske projekte.
- Grad je to potvrdio nekoliko puta. Posebno me raduje činjenica da su, pored kvalitetne opreme koju je Dom zdravlja dobio, neki mladi ljudi dobili šansu da rade svoj posao i stiču nova iskustva. Posebno je važno što se na ovaj način brinemo o najugroženijim sugrađanima. Palijativna nega postaje dostupnija, a postupa se humanije.
Sugrađani kojima je potrebna ova vrsta podrške, kao i članovi njihovih porodica, mogu da se obrate izabranom lekaru koji će ih uputiti na Palijativni tim Doma zdravlja, ili direktno – pozivom na broj 347 075.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa