13. februar 2020.13. feb 2020.
Podsećanje na junake
Sretenjske svečanosti 2020.

Podsećanje na junake

Srbija obeležava Sretenje - Dan državnosti u znak sećanja na 15. februar 1804. godine kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak, ali i na isti dan 1835. godine kada je proglašen prvi srpski Ustav
"Prvi srpski ustanak, Crkvena opština i Mesna zajednica Mišar, tradicionalno organizuju Sretenjske svečanosti. Ove godine saradnik je i Društvo zadužbine Čupić iz Mačvanske Mitrovice.
Manifestacija posvećena Sretenju počela je u sredu na Dumači, na mestu gde su se susreli pop Luka Lazarević i Kulin Kapetan, a na tački susreta postavljeno je obeležje, simboličnog naziva Megdanište.
Danas (četvrtak, 13. Februar) u 11 časova, u Sabornoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, biće održan molitveni pomen Nikoli Čupiću, velikom srpskom dobrotvoru, povodom 150 godina od smrti.
Centralni dan svečanosti je na Mišaru, u subotu, na Sretenje, sa početkom u 11 časova. Kod spomenika Karađorđu i mišarskim junacima najpre će biti služen pomen i položeni venci, a potom kulturno-umetnički program.
O Sretenju, kako je najavljeno, govoriće Zoran Živković, narodni poslanik i Dragoslav Mićić, novinar. Umetnički program "Solunci govore" izvešće članovi Omladinskog pozorišta "Vožd" iz Mišara.
Za sve zainteresovane obezbeđen je prevoz autobusom iz Šapca u subotu, 15. Februara u 10 časova ispred zgrade „Dunav osiguranje“, kao i povratak po završetku programa (oko 12 časova).

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa