13. februar 2020.13. feb 2020.
Ne želim nemoguće
LjILjANA RANĐELOVIĆ: DIRIGENT I VOKALNI PEDAGOG DEČJEG HORA „KOLIBRI“

Ne želim nemoguće

“Trudim se da sve dobro funkcioniše. Sebi postavljam ostvarive ciljeve, realna sam i znam šta hoću. Najvažnije je shvatiti sopstvene mogućnosti”
Radujemo se svaki put kada imamo priliku da predstavimo nekog od uspešnih Šapčana. Ta radost uvek je obostrana. Ovaj put vam donosimo priču o Ljiljani Ranđelović, dirigentu i vokalnom pedagogu Dečjeg hora „Kolibri“. Otmeno lepa i svedena, bez trunke prenaglašenosti koju umetnici ponekad sobom nose, bila je srdačna u razgovoru sa nama.
Horskim pevanjem i horskom muzikom počela je da se bavi u rodnom Šapcu, zahvaljujući Branku i Ivanki Đurković, koji su primetili njen talenat. Zapevala je u osmoj godini, najpre u dečjem, a potom u devojačkom Horu „66 devojaka“. U rodnom gradu završila je osnovnu i srednju Muzičku školu, odsek za muzičku teoriju, a u Beogradu Fakultet muzičkih umetnosti, odsek za muzičku pedagogiju. Naporedo sa studijama, završila je solo pevanje u srednjoj Muzičkoj „ Josip Slavenski“.
U Horu „66 devojaka“ ostala je do druge godine fakulteta. Tada se, kao najmlađi pevač, zaposlila u jedinom profesionalnom ansamblu u zemlji, Horu RTS-a. Za vreme studija, bila je član čuvenog ženskog hora „Collegium musicum“, pod upravom Darinke Matić Marović. Istovremeno je studirala i radila.
- Radila sam i kao pedagog u osnovnim školama, ali sam uživala radeći u horu. To je specifičan, gospodski posao. Zbog obaveza u Beogradu, polako je prestajala moja profesionalna veza sa Šapcem, mada sam jedno vreme radila u Muzičkoj školi „Mihilo Vukdragović“ kao honorarni saradnik.
Od 1995. godine „verna je“ RTS-u. Pre osam godina, 2012. postala je dirigent i muzički pedagog Dečjeg hora „Kolibri“, gde je, sa velikim zadovoljstvom i entuzijazmom, nastavila put koji je Milica Manojlović započela davne 1963. godine.
- Hor sam preuzela u martu 2012, a već u septembru počeli smo sa snimanjem kompakt diska, kojim smo obeležili 50 godina postojanja Hora „Kolibri“. Dugo pre toga hor nije izdao disk sa novim, žanrovski potpuno drugačijim pesmama. Iste godine, napravili smo audiciju na koju se prijavilo preko 1000 mališana, a tek je njih petnaestak dobilo šansu da zapeva u Horu.
Svake subote morali su da snime jednu pesmu u Studiju 6 Radio-Beograda. U međuvremenu je prikupljan materijal, napravljen je konkurs na kom su učestvovali poznati rok i pop muzičari, a rezultat nije izostao - CD „Kolibri planeta“ izašao je u decembru 2013. godine u izdanju PGP-RTS-a.
- Volim rad sa decom, tu sam svoja na svome. Trudim se da im prenesem lično iskustvo i da ih naučim disciplini, jer „Kolibri“ je veliki brend sa tradicijom koju treba opravdati.
Na takmičenju dečjih horova u Nerpeltu (Belgija, 2016), popularni Dečji hor osvojio je prvo mesto.
- To sam usvojila od Đurkovića. Setila sam se divnog iskustva iz Nerpelta gde sam bila sa Horom „66 devojaka“. Drago mi je što sam sa „Kolibrima“ baš tamo otišla na njihovo prvo takmičenje i što smo osvojili prvu nagradu.
Ljiljana nije samo profesionalno, nego i porodično ostvarena. U srećnom je braku sa jednim od naših najboljih gitarista Sašom Ranđelovićem Ranđom, članom benda „Neverne bebe“. Upoznali su se na jednoj svirci, u Hard rok kafeu. Neki susreti moraju da budu reprizirani da bi „kliknuli“. Njima se to dogodilo četiri godine kasnije, kada su se ponovo sreli, u Budvi. Od tada se nisu razdvajali. Petnaest godina su u braku i imaju troje dece.
S obzirom da je bila u muzičkim vodama u kojima njen suprug pliva, ima razumevanja za njegove obaveze, odricanja, napor, putovanja... Tamo gde postoji poštovanje i dogovor, „sve se lako postigne“. Nisu konkurenti, s obzirom da rade sasvim različite stvari.
- Možda bi bilo problema da je pevač, ali pošto je gitarista nemamo sukob interesa (smeh). Šalim se, naravno. Od kada sam izašla iz benda, posvetila sam se porodičnom životu, a potom preuzela „Kolibri“ i krenula svojim putem.
Najstarija ćerka Nina ima četrnaest i po godina, završava osmi razred i namerava da upiše srednju Muzičku školu. Iva ima trinaest i dar za jezike. Najmlađi, Đorđe, desetogodišnjak je i budući je fudbaler.
Tako „spakovati život“ u četrdeset petoj može samo stabilna osoba.
- Trudim se da sve dobro funkcioniše. Sebi postavljam ostvarive ciljeve, realna sam i znam šta hoću. Najvažnije je shvatiti sopstvene mogućnosti. Zašto bismo želeli nešto što je nemoguće? Samo bismo se razočarali.

Ljiljana Ranđelović vodi Hor „Kolibri“. Završila je Muzičku akademiju u Beogradu, odsek za muzičku pedagogiju. Od sedme godine bavi se horskim pevanjem i horskom muzikom. Godine 1995. postala je najmlađi član tada jedinog profesionalnog ansambla u zemlji - Hora RTS-a. U martu 2012. godine, sa velikim zadovoljstvom i entuzijazmom, nastavljajući put koji je Milica Manojlović započela 1963. godine, preuzela je Hor „Kolibri“, sa kojim je snimila svoj prvi, njihov četvrti audio CD „Kolibri planeta“, na kojem su autori pesama naši najpoznatiji pop i rok muzičari. CD je izašao u decembru 2013. godine u izdanju PGP-RTS-a.


GLAS PODRINjA
„Znalo se da Glas Podrinja izlazi četvrtkom i taj četvrtak se iščekivao. Nadam se da je tradicija ostala nepromenjena, jer smatram da elektronske novine nisu iste kao štampane, kao ni knjige koje ništa ne može da se zameni. Drago mi je što ste me pozvali jer, još od dečjeg doba, imam posebne emocije prema Glasu Podrinja.“


ŠABAC JE SPORTSKI GRAD
„U porodici, niko se pre nje nije bavio muzikom. Njenim stopama krenuo je bratanac Matija, koji je sada na studijama FMU, a bratičkinja Dunja je košarkašica.
- Ona je nasledila dar za košarku na svog oca, a mog sina interesuje fudbal. Šabac je sportski grad.“


HEALING FEELING
„U bendu Healing feeling počela sam da pevam devedeset osme. Moja drugarica Katarina Vukić (udato Cvejić) prva je počela da peva u bendu gde su već bili Milan Petrović Kuka, Aleksa Daskalović, Nebojša Đuknić Đule, Nenad Tadić. Dolazila sam na njihove svirke u Srpsku krunu da ih slušam, a jednom prilikom Kuka me je pozvao da im se pridružim. Aleksa, Kuka i Đule bili su gitaristi, a nas dve smo pevale. Kasnije nam se pridružio i Zoran Jovanović, bubnjar. Za vreme rata, svirali smo kod Caneta, u Hard rok kafeu i Domu omladine i prkosili bombardovanju. Bila sam sa njima pet godina. Imali smo svoje pesme, a snimili smo i spot „Povedi me“. Bili smo sjajno prihvaćeni, svirali smo i u Mitrovici, Novom Sadu, Valjevu... Bilo je to divno iskustvo. I sada imam svoje đake u Beogradu kojima dajem časove rok i pop muzike.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa