2. jul 2020.2. jul 2020.
Ljubav se  deljenjem  umnožava
VOLONTERKE KANCELARIJE ZA ZAŠTITU ŽIVOTINjA: LOLA, LENA I IRINA

Ljubav se deljenjem umnožava

Tri dvanaestogodišnje devojčice, tri volonterke Kancelarije za zaštitu životinja gradaŠapca: Lola, Lena i Irina, dokaz da se ljubav deljenjem umnožava, a da se kroz druženje sa životinjama razvijaju empatični mladi naraštaji
Dva i po meseca je prošlo od kada su šabačkim volonterima i iskrenim ljubiteljima životinja otvorena vrata gradskog Prihvatilišta. Za to vreme udomljeno je preko 30 odraslih njuškica i veliki broj šapica koje su sticajem okolnosti, odmah nakon štenjenja završile na gradskim ulicama.Opovrgnuto je i opšte utvrđeno pravilo da crno krzno znači nikakve šanse za udomljenje.
Na prostoru gde se nalazi novi deo Prihvatilišta sagrađene su igraonice/šetaonice za pse, dok su svi pitomci od izgladnelih, nepoverljivih prema ljudskom rodu jedinki, postali diciplinovane maze, u svakom trenutku spremne za igru i šetnju. Ovih toplih dana neki od četvoronožnih „azilanata“ su se prvi put u životu susreli sa češljem i makazama, a organizovano je i grupno kupanje. U svim aktivnostima, volonteri su imali podršku Grada.
Međutim, ono što posebno daje nadu, je da u grupi od preko 100 volontera veliki broj dece. Osnovnoškolaca, dovoljno strarih da znaju da se brinu o životinjama i dovoljno mladih da još uvek oblikuju svoj svet ideja i vrednosti.
Najaktivnije predstavnice ovih mladih naraštaja su Lola, Lena i Irina. Sve tri imaju po 12 godina i urođenu ljubav prema svim živim bićima. Za tu ljubav su, kako navode, prevashodno zaslužni roditelji, jednostavno su odgajane u duhu da vole životinje, dok je vreme koje provode u Kancelariji stvar njihove lične odluke.
Tri devojčice, vredno svakog dana dolaze na vrata Kancelarije tačno u 17 časova. Čekaju kuce za šetanja i igru, a onda do kraja radnog vremena svoje krznene drugare upoznaju sa sugrađanima, istovremeno promovišući rad Prihvatilišta, ali i značaj volonterizma za dobrobit zajednice.
Može se reći i da su po pitanju udomljavanja talične. Svaka kuca koja im je bila miljenica, brzo je pronašla svoj trajni dom.
Ništa im nije teško, imaju saosećanje prema svima i doslovno opravdavaju ideju vodilju projekta „Budi prijatelj prijatelju“.
T.T.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa