30. jul 2020.30. jul 2020.
„Prošlost za budućnost“
Promocija projekta

„Prošlost za budućnost“

Svi proizvodi su dobili oznaku geografskog porekla. Ministarstvo privrede je izdalo sertifikat u kojem se navodi da pripadaju starim zanatima a Zavod za zaštitu intelektualne svojine je odobrio status ovlašćenog korisnika, što omogućuje dobijanje međunarodnog sertifikata.
Očuvanje kulturne baštine Šabačkog kraja „Prošlost za budućnost“, upriličena je 23.07.2020. god. u Narodnom muzeju Šabac, Medijateci zbog specifične situacije, mera Vlade Srbije i štaba za vanredne situacije grada Šapca ograničenog broja osoba u zatvorenom prostoru organizovali smo šest prezentacija uz prisustvo po 5 osoba. Bila je prilika uz prezentaciju posmatrati izložene predmete koje su učesnice u obuci uradile: loptice, podmetače, torbe, odevne predmete i suvenire.

Projekat očuvanja
Projekat Očuvanje kulturne baštine Šabačkog kraja „Prošlost za budućnost“koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a finansira Evropska unija, realizovala je Gradska organizacija invalida rada Šabac.
On se sprovodi u cilju očuvanja kulturnog nematerijalnog nasleđa Šabačkog kraja a podrazumeva zaštitu i popularisanje kulturne baštine kroz obuku osnovne tehnike za izradu predmeta mokrim i suvim pustovanjem vune. Projekat ima za cilj revitalizaciju tradicionalnih zanata , odnosno poslova domaće radinosti za koju procenjuju da se mogu prilagoditi savremenom tržištu.

Pustovanje – vune
Pustovanje odnosno filcanje vune je najstarija poznata tehnika upredanja vune, kojom se izrađuju različiti dekorativni , ali pre svega upotrebni predmeti od vune (šalovi, kape torbe, odeća, nakit...)
Projekat očuvanje kulturne baštine Šabačkog kraja „Prošlost za budućnost“ planiran je za obuku pustovanja vune namenjen ženama, kao i osobama sa invaliditetom, koje će stečenim znanjem i veštinom izrade, stvaranjem proizvoda namenjenih tržištu steći ekonomsku stabilnost.
Obuka je trajala 2 meseca (2 grupe od po 8 žena u trajanju po mesec dana). Od ukupnog broja polaznica 50% su osobe sa invaliditetom. Trinaest učesnica je dobilo sertifikate za samostalan rad.

Izrada predmeta
Nakon završene obuke predviđene programom Etno mreže- partnera u projektu, učesnice projekta su nastavile sa radom. Stečeno znanje primenile su na izradu odevnih predmeta i upotrebnih predmeta, suvenira i igračaka. Zahvaljujući stručnim saradnicima zaposlenim u Narodnom muzeju Šabac, dekorisale su predmete koristeći tradicionalne motive sa originalnih tekstilnih predmeta koji se čuvaju u etnološkoj zbirci.
Svi proizvodi su dobili oznaku geografskog porekla. jMinistarstvo privrede je izdalo sertifikat u kojem se navodi da pripadaju starim zanatima a Zavod za zaštitu intelektualne svojine je odobrio status ovlašćenog korisnika, što omogućuje dobijanje međunarodnog sertifikata.

Projekat Očuvanja kulturne baštine šabačkog kraja „Prošlost za budućnost“ uspešno je realizovan uz finansijsku podršku donatora i aktivnostima učesnika:
- koordinatorka Miroslava Savković GOIR
- asistent koordinatorke Nevenka Mitrović
- finansijski asistent Dragica Milovanović
- tehnička podrška g-din Aleksandar Prica i stručna služba GOIR
- partner na projektu Etno mreža Srbije
- stručne saradnice: etnolog Aleksandra Jovanović i dizajner Vesna Todorović
- učesnice projekta koje su dobile sertifikate:
1. Ivanka Aleksić
2. Rajna Blažić
3. Natalija Božić
4. Jasmina Branković
5. Divna Gligorić
6. Mirjana Dragojević
7. Dragana Drobac
8. Verica Đokić
9. Milena Đurić
10. Snežana Zaspaloski
11. Saranfiljka Ivin
12. Nada Marković
13. Milena Milosavljević

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa