10. septembar 2020.10. sep 2020.
Za odbranu Srbije
Obeležavanje 106. godina “Noćne bitke na Drini”

Za odbranu Srbije

Junaci koji su svojim životima sačuvali Srbiju ne smeju biti zaboravljeni, kao i svi rodoljubi koji su u borbama za slobodu našeg naroda dali svoje najdragocenije-život
U utorak 08. Septembra,u Badovincima, opština Bogatić, obeleženo je 106. godina “ Noćne bitke na Drini” za odbranu Srbije. Ovo je druga godina za redom od kako se obeležava ovaj značajan događaj ne samo za Badovince i Mačvu već i Republiku Srbiju.
Posle poraza u Cerskoj bici, austrougarska vojska je pod okriljem noći 08. septembra daleke 1914. godine pokušala da iznenadi srpsku odbranu, tako što je iz Međaša prebacila veće delove 79. regimente “Ban Jelačić” preko reke Drine na Limansku adu. Toplički gvozdeni puk spremno je dočekao agresora i vojnički porazio moćnog neprijatelja. Nakon velike pobede srpske vojske na Ceru i pobede na Drini kod Badovinaca Nj.K.V. Aleksandar Karađorđević je dao nalog kompozitoru Stevanu Biničkom da komponuje himnu vojsci “Marš na Drinu“.
Organizator proslave u spomen “Noćne bitke na Drini” su Mesna zajednica Badovinci, potomci ratnika Drugog Topličkog gvozdenog puka”Knjaz Mihailo” i opština Bogatić, a mesto obeležavanja jubileja je “Limanska ada” - Badovinci,na prostoru koji je meštanin Badovinaca Goran Sladojević ustupio za izgradnju spomen obeležja.
Nakon intoniranja himne Srbije, minutom ćutanja odata je pošta poginulim ratnicima i služen je parastos. Na spomen obeležje položeni su venci i cveće.
Ovom svečanom događaju prisustvovali su potomci izginulih ratnika, načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac, predstavnici opština Bogatić i Kuršumlija, predsednik MZ Badovinci Aleksandar Ilijašević, predstavnik potomaka “Gvozdenog puka”, Zoran Đorđević, gosti iz Kuršumlije, predstavnici brojnih udruženja, meštani ovog kraja i Mačve, kao i predstavnici medija.
Prisutnima se obratio i Vladan Krasavac, načelnik Mačvnskog upravnog okruga, rečima:
“Poštovani prijatelji, dragi gosti!
Čast mi je i zadovoljstvo da vas sve pozdravim ovde u Badovincima,u Mačvanskom upravnom okrugu,na mestu gde se pre 106. godina odigrala jedna od važnijih bitaka Velikog rata.
Na današnji dan, 08.septembra daleke 1914. godine 2. Toplički gvozdeni puk, velikom vojničkom pobedom ulazi u legendu.



Prva velika pobeda srpske ali i savezničke vojske na Ceru i pobeda na Drini, ovde kod Badovinaca, potakle su našeg velikog kompozitora Stevana Biničkog da komponuje himnu vojsci “Marš na Drinu”.
Zahvaljujući potomcima učesnika bitke, Mesnoj zajednici Badovinci i opštini Bogatić, predstavnicima Vojske Srbije, obnovljeno je sećanje na junake ove bitke koja simbolizuje slobodarski duh Srbije i srpskog naroda.
Junaci koji su svojim životima sačuvali Srbiju ne smeju biti zaboravljeni, kao i svi rodoljubi koji su u borbama za slobodu našeg naroda dali svoje najdragocenije - život.
Neka je večna slava i hvala postradalima “Noćne bitke na Drini”, za odbranu Srbije.
Neka je večna slava postradalima tokom svih ratova koje je naša država vodila u svojoj istoriji.
Živeo srpski narod! Živela Srbija!“
Prigodnim rečima obratili su se predstavnik opštine Bogatić, Zoran Đorđević, potomak ratnika Drugog Topličkog gvozdenog puka, predstavnici opštine Kuršumlija.
Poruka učesnika današnje proslave je da buduće generacije ne smeju zaboraviti slavne pretke koji su vojevali za Srbiju. Ovo je mesto gde se stariji podsećaju slavne prošlosti Drugog Topličkog gvozdenog puka, a mladi naraštaji su u prilici da saznaju kako se Srbija branila.
Učešće u obeležavanju događaja uzeli su i Dragoljub Cvetuljski- Bata, Muška pevačka grupa iz Badovinaca i Novak Milenković, guslar iz Kuršumlije.
Manifestacija je održana uz pridržavanje propisanih mera u skladu sa epidemiološkom situacijom.
Kabinet načelnika Vladana Krasavca

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa