3. decembar 2020.3. dec 2020.
MEĐUNARODNI DAN OSOBA SA INVALIDITETOM

Za kvalitetniji život

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se 3. decembra poslednjih 28 godina. Udruženje paraplegičara Mačvanskog okruga, zbog epidemiološke istuacije, ove godine taj dan neće obeležiti na način kao što su to činili ranije. Određene aktivnosti su ipak, uspeli da realizuju, kao i neke važne projekte.
-Većini ljudi, kako u Srbiji tako i u svetu, ova godina je upropastila planove. Udruženje paraplegičara Mačvanskog okruga dobar deo planiranih aktivnosti nije uspeo da sprovede, ali ipak možemo da kažemo da smo radili dobro i uspešno. Realizovali smo određene velike projekte koji nisu uključivali veliki broj ljudi, a značajno su doprineli da život osoba sa invaliditetom u Šapcu bude kvalitetniji. To su mali koraci koji će doprineti da stvorimo društvo jednakih, društvo u kome će se svi osećati kao građani prvog reda, naveo je Slaviša Savić, sekretar Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga.
Udruženje ove godine navršava dve decenije postojanja. Jedna su od aktivnijih organizacija u Šapcu.
-Na našu veliku žalost, naše osnovne aktivnosti koje su vezane za socijalizaciju, druženja, izlete i kontakte ljudi, sada smo morali da smanjimo na minimum. Smanjili smo i naše sportske aktivnosti. Ipak, naša mala ekipa od pet članova učestvovala je na Republičkim sportskim igrama i postigla značajne rezultate. Žao nam je što se naša tradicionalna takmičenja nisu održala, kaže Slaviša Savić.
Ove godine su sa Fondom za razvoj Ujedinjenih nacija realizovali dva projekta. Prvi se odnosio na obezbeđenje personalne asistencije za šest osoba sa invaliditetom, a ovu uslugu je Grad šabac uvrstio među usluge socijalne zaštite koje finansira. Drugi projekat bio je Brza kovid intervencija i podrazumevao je pružanje osnovne podrške u prevazilaženju problema vezanih za Kovid 19.
-Tom prilikom Udruženje je realizovalo projekat u okviru kog je obezbedilo 500 epidemioloških paketa za 500 domaćinstava u kojima žive osobe sa invaliditetom na teritoriji Šapca. Obuhvaćene su sve organizacije koje okupljaju osobe sa invaliditetom, ali ne u punom obimu zbog toga što smo bili ograničeni iznosom sredstava i količinom od 500 paketa.
Zahvaljujući Nacionalnoj službi za zapošljavanje, Filijala Šabac, realizovali su i jedan javni rad, kao i jedan na teritoriji Malog Zvornika i Loznice. Takođe je organizovana i tribina u okviru projekta “Ako si nevidljiv ne postojiš”. Nastavljena je i edukacija mladih, kako bi se povećala njihova bezbednost u saobraćaju, ali u okviru koji su dozvoljavale propisane mere.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa