17. decembar 2020.17. dec 2020.
U 115. GODINI MAT ŠAH KLUBU ŠABAC
DOGAĐAJI

U 115. GODINI MAT ŠAH KLUBU ŠABAC

Najstarija aktivna sportska organizacija u Šapcu je “Šabački šah klub”. Dr Avram Vinaver, istorijski poznata ličnost, osnivač kluba 1905. godine. Prvo ime kluba bilo je “Podrinje”. Od sredine 1955. godine klub se zove “Šabački šah klub”. U Šapcu gostovali najpoznatiji domaći i svetski šahisti, među kojima i svetski prvak Anatolij Karpov. Za stogodišnjicu postojanja ŠŠK dobio Zlatnu Plaketu. U prostorijama stotinu Povelja, diploma, zahvalnica, pehara, dobijenih i osvojenih na takmičenjima. Loznički šahisti dugo bili ravnopravan partner Šapčanima. Šabački šahisti svake godine dostojno obeležavaju sve značajne datume iz naše istorije. Ovih dana klub je dobio Sertifikat kao najbolja organizacija u Srbiji, koga izdaje pouzdana organizacija iz Londona. O sadašnjim problemima u klubu govori predsednik Miroljub Merdović
Šabački šahisti u ovim sadašnjim prostorijama postoje od 1965. godine, dodeljene na trajno korišćenje, do danas to je 55 godina. O dodeli prostorija na trajno korišćenje opština je izdala i pismeno rešenje u kome, pored ostalog, piše: Dodeljuje se na trajno korišćenje bez naknade Šabačkom šah klubu poslovni prostor korisne površine 110 kvadrata, koji se nalazi na spratu zgrade u ulici Maršala Tita br.1. Ovo rešenje služiće kao osnov za uknjižbu prava korišćenja u zamljišnim i drugim knjigama.

Posle 55 godina korišćenja i održavanja ovih prostorija, na inicijativu nekih političara, opština pokreće pitanje za oduzimanje ovih prostorija, sa obrazloženjem da je u procesu restitucije, i to je rečeno klubu usmeno. Klub je o ovoj odluci obavešten u leto 2018. godine. Po ovom pitanju, nastavlja Merdović, prostorije su bile namenjene za Opštinsko javno pravobranilaštvo, međutim ovi se izjašnjavaju da nisu zainteresovani za takve prostorije. Takođe, do sada, nije sprovedene ni zakonska procedura da se ovaj prostor dodeli nekom drugom.

Kako je sada trenutno stanje ako opština bude uporna da naulira svoje rešenje iz 1980. godine i oduzme klubu ove prostorije -klub se automatsi gasi. Nama nisu potrebne prostorije u vidu kancelarije, kaže Merdović, mi smo specifična organizacija i bez većih prostorija ne možemo da postojimo. Drugo, klub pored brojnih trofeja ima i veliku stogodišnju arhivu koja je i deo istorija Šapca. Ako se klub ugasi, to bi bio jedinstven primer u Srbiji, nestalo bi 150 aktivnih članova jer imaju gde da se okupljaju, nema u Šapcu sa njihove strane negovanje tradicija i kulture ovog grada i šire okoline, a sve to do sada odvijalo se pod okriljem grada, nestale bi i brojne prijateljske veze sa šahistima iz cele Srbije, više ne bi imao ko da pronosi slavu Šapca... Da li se o ovom zna van kluba ne znam, ali znam da nas čeka vrlo neizvesna budućnost.

Nama, šabačkim šahistima, ostaje da se nadamo za neko povoljno opštinsko rešenje za nas i za grad, kako bi ŠŠK i dalje postojao na ponos grada. Opstajanjem kluba u ovim prostorijama i dalje bi širom Srbije pronosili slavu i ime ovog grada. Gradske vlasti, završava Merdović, razamatrajte još jednom ovaj šahovski problem, tim pre što onaj kome su namenjene prostorije nije za njih zainteresovan, i donesite najbolje rešenje za hiljade šahista i za naš grad.



Još nešto iz istorije kluba - od 1955. godine, kada je na pedesetoj godišnjici postojanja klub promenimo ime u”Šabački šah klub”, pod ovim imenom postao je poznatiji i masovniji, naročito među mladima. Njihove prostorije svakodnevno poseti po dvadesetak i više članova da se vide sa društvom, da odigraju koju partiju, a čuju novosti iz šahovske oblasti... Tu su sticali i “kondiciju” za brojne turnire koje imaju tokom godine, u Šapcu i Srbiji, da stiču šahovske kategorije. Ovakvom dosadašnjem uspešnom radu znatno su doprinele vrlo uslovne prostorije za rad, za dogovor članova za predstojeće aktivnosti, i to svakodnevno, svake godine klub je sa svojim programom ušao i u škole.

Odnedavno, da još jednom pomenemo, kao “grom iz vedra neba” pogodio je ove ljude svih uzrasta i obrazovanja -da neko hoće da ih istera iz prostorija, prosto, kao da hoće da zabrani šah u Šapcu. Pored kluba, već smo pomenuli, nestalo bi pola značajne istorije Šapca, odnosno šahovske arhive!?!
Na potezu su odgovorni organi opštine.
S.Stojanović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa