Инфо

17. децембар 2020.17. дец 2020.
У 115. ГОДИНИ МАТ ШАХ КЛУБУ ШАБАЦ
ДОГАЂАЈИ

У 115. ГОДИНИ МАТ ШАХ КЛУБУ ШАБАЦ

Најстарија активна спортска организација у Шапцу је “Шабачки шах клуб”. Др Аврам Винавер, историјски позната личност, оснивач клуба 1905. године. Прво име клуба било је “Подриње”. Од средине 1955. године клуб се зове “Шабачки шах клуб”. У Шапцу гостовали најпознатији домаћи и светски шахисти, међу којима и светски првак Анатолиј Карпов. За стогодишњицу постојања ШШК добио Златну Плакету. У просторијама стотину Повеља, диплома, захвалница, пехара, добијених и освојених на такмичењима. Лознички шахисти дуго били равноправан партнер Шапчанима. Шабачки шахисти сваке године достојно обележавају све значајне датуме из наше историје. Ових дана клуб је добио Сертификат као најбоља организација у Србији, кога издаје поуздана организација из Лондона. О садашњим проблемима у клубу говори председник Мирољуб Мердовић
Шабачки шахисти у овим садашњим просторијама постоје од 1965. године, додељене на трајно коришћење, до данас то је 55 година. О додели просторија на трајно коришћење општина је издала и писмено решење у коме, поред осталог, пише: Додељује се на трајно коришћење без накнаде Шабачком шах клубу пословни простор корисне површине 110 квадрата, који се налази на спрату зграде у улици Маршала Тита бр.1. Ово решење служиће као основ за укњижбу права коришћења у замљишним и другим књигама.

После 55 година коришћења и одржавања ових просторија, на иницијативу неких политичара, општина покреће питање за одузимање ових просторија, са образложењем да је у процесу реституције, и то је речено клубу усмено. Клуб је о овој одлуци обавештен у лето 2018. године. По овом питању, наставља Мердовић, просторије су биле намењене за Општинско јавно правобранилаштво, међутим ови се изјашњавају да нису заинтересовани за такве просторије. Такође, до сада, није спроведене ни законска процедура да се овај простор додели неком другом.

Како је сада тренутно стање ако општина буде упорна да наулира своје решење из 1980. године и одузме клубу ове просторије -клуб се аутоматси гаси. Нама нису потребне просторије у виду канцеларије, каже Мердовић, ми смо специфична организација и без већих просторија не можемо да постојимо. Друго, клуб поред бројних трофеја има и велику стогодишњу архиву која је и део историја Шапца. Ако се клуб угаси, то би био јединствен пример у Србији, нестало би 150 активних чланова јер имају где да се окупљају, нема у Шапцу са њихове стране неговање традиција и културе овог града и шире околине, а све то до сада одвијало се под окриљем града, нестале би и бројне пријатељске везе са шахистима из целе Србије, више не би имао ко да проноси славу Шапца... Да ли се о овом зна ван клуба не знам, али знам да нас чека врло неизвесна будућност.

Нама, шабачким шахистима, остаје да се надамо за неко повољно општинско решење за нас и за град, како би ШШК и даље постојао на понос града. Опстајањем клуба у овим просторијама и даље би широм Србије проносили славу и име овог града. Градске власти, завршава Мердовић, разаматрајте још једном овај шаховски проблем, тим пре што онај коме су намењене просторије није за њих заинтересован, и донесите најбоље решење за хиљаде шахиста и за наш град.



Још нешто из историје клуба - од 1955. године, када је на педесетој годишњици постојања клуб променимо име у”Шабачки шах клуб”, под овим именом постао је познатији и масовнији, нарочито међу младима. Њихове просторије свакодневно посети по двадесетак и више чланова да се виде са друштвом, да одиграју коју партију, а чују новости из шаховске области... Ту су стицали и “кондицију” за бројне турнире које имају током године, у Шапцу и Србији, да стичу шаховске категорије. Оваквом досадашњем успешном раду знатно су допринеле врло условне просторије за рад, за договор чланова за предстојеће активности, и то свакодневно, сваке године клуб је са својим програмом ушао и у школе.

Однедавно, да још једном поменемо, као “гром из ведра неба” погодио је ове људе свих узраста и образовања -да неко хоће да их истера из просторија, просто, као да хоће да забрани шах у Шапцу. Поред клуба, већ смо поменули, нестало би пола значајне историје Шапца, односно шаховске архиве!?!
На потезу су одговорни органи општине.
С.Стојановић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa