4. februar 2021.4. feb 2021.
Foto: Biblioteka  šabačka

Foto: Biblioteka šabačka

Biblioteka šabačka izložba učeničkih radova

Sava u dečjim očima

Viđen očima osnovaca, Sveti Sava je prikazan u mnogobrojnim svojim ulogama. Kroz crtež olovkom, temperama, vodenim, drvenim i voštanim bojama, kolaž, kombinovanu i mozaik tehniku i kroz slikanje na drvenom panju, osnovci odali počast ovom velikom svetitelju
Šabački hram knjige u svom kalendaru posebnom bojom beleži 27. januar, dan kada se slavi školska slava, obeležava praznik posvećan prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju Savi i svečano otvara izložba radova učenika polaznika slikarske škole akademskog slikara Dragiše Marsenića. Ovaj januar doneo je nešto drugačiju postavku u holu Bibilioteke. Prenosimo vam kratak osvrt Aleksandre Erdevički Tomić o izložbi povodom Savindana.

-Tradicionalno smo u Biblioteci šabačkoj Savindan obeležavali izložbom. Svih ovih godina smo imali priliku da ovim povodom uživamo u talentovanim radovima polaznika škole profesora Marsenića. Ove godine smo dali priliku deci sa seoskog područja. Deca od petog do osmog razreda iz Osnovne škole „Jevrem Obrenović“ iz Orida i njihove matične škole kao i iz Osnovnih škola „Jovan Cvijić“ iz Debrca i Prova, predstavila su lik i bogato delo Svetog Save raznovrsnim likovnim tehnikama.

Sveti Sava kao prvi srpski arhiepiskop autokefalne žičke arhiepiskopije, prosvetitelj, zakonodavac, književnik, hodočasnik i diplomata, ali pre svega kao utemeljivač srpske crkve, države i školstva, predstavljen je kroz ovu izložbu. Viđen očima osnovaca, Sveti Sava je prikazan u mnogobrojnim svojim ulogama. Kroz crtež olovkom, temperama, vodenim, drvenim i voštanim bojama, kolaž, kombinovanu i mozaik tehniku i kroz slikanje na drvenom panju, osnovci su sa velikim trudom i ljubavlju odali počast ovom velikom svetitelju.

Izložbu pored likovnih radova čine i knjige iz fonda Biblioteke šabačke kao i pesme o Svetom Savi, učenika iz Orida, nastavnice srpskog jezika i književnosti, Slavice Topić. Oko pedeset radova krasi Hol Biblioteke šabačke i svi zainteresovani posetioci moći će da ih pogledaju u narednih mesec dana. Kao nagrađeni izdvojili su se radovi učenika iz Orida nastavnice likovnog Dragane Đurđević: Ivane Bogdanović, Anje Makević, Mladena Opankovića i Tatjane Teodorović. Rad Katarine Nikolić iz Šapca takođe je posebno zapažen, a sve to zahvaljujući nastavnici likovnog Anastasiji Babović Dimitrić. Specijalna nagrada je dodeljena učenici nastavnice Milene Obradović, Mini Milijančević iz Prova. Nagrađeni učenici su uz poklon paket dobili i besplatnu članarinu Biblioteke šabačke. Ova izložba je prva u nizu koja je planirana kao saradnja sa učenicima iz seoskih škola i na taj način nastavljamo da podržavamo kreativni razvoj dece van gradske sredine – navodi Aleksandra Erdevički Tomić.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa