Info

1. april 2021.1. apr 2021.
Međunarodno ispitivanje čitalačke pismenosti dece
Osnovna škola „Majur” – (PIRLS 2021)

Međunarodno ispitivanje čitalačke pismenosti dece

PIRLS (Progress in International Reading Literacy Study) je međunarodno ispitivanje razvoja čitalačke pismenosti dece u četvrtom razredu osnovne škole (dece uzrasta 10 godina).
Nosioci PIRLS istraživanja u Srbiji su Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Ministarstvo prosvete, neuke i tehnološkog razvoja.
PIRLS pruža zemljama učesnicama jedinstvenu priliku da prikupe međunarodno uporedive podatke o čitalačkim kompetencijama učenika, obezbeđuje podatke o učenju u školi i kod kuće, obezbeđuje informacije o nastavi u školama.
Istraživanje se sprovodi u petogodišnjim ciklusima kako bi se odredili međunarodni trendovi razvoja čitalačke pismenosti, kreirale obrazovne politike i aktivnosti koje se odnose na čitanje s razumevanjem. U istraživanje PIRLS 2021 uključeno je više od 50 zemalja, a Republika Srbija prvi put učestvuje.
Osnovna škola „Majur” u Majuru je jedna od 170 odabranih škola u kojima se vrši testiranje. U utorak, 23. marta 2021. godine testirani su učenici odeljenja 43. Testiranju su pristupili svi učenici odabranog odeljenja. Deca su bila opuštena i raspoložena tokom rada. Najslađe osmehe izmamili su pokloni koje su dobili.
Sve aktivnosti od pripreme do održavanja testiranja u školi realizovale su Snežana Petrović, pedagog i Dragica Šuvaković, bibliotekar. Drago nam je što smo bili deo ovog velikog istraživanja. Zahvaljujemo učenicima i njihovim roditeljima, učiteljici Mileni Veljić i direktoru škole Živanu Makeviću na podršci i saradnji.
Posebne pohvale za predstavnike ZVKOV-a: Branislava Ranđelovića, nacionalnog koordinatora za PIRLS 2021, Danijelu Đukić, asistenta nacionalnog koordinatora i članove nacionalnog tima: Teodoru Bojović, Elizabetu Karalić, Tanju Trbojević, Katarinu Glišić i Milicu Jakovljević Radovanović, koji su nesebično radili kako bi ovo istraživanje bilo uspešno realizovano.

D.Š. (Osnovna škola „Majur”)

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa