Info

27. maj 2021.27. maj 2021.
Energetska efikasnost u lokalnim samoupravama
SASTANAK MINISATRKE I NAČELNIKA UPRAVNIH OKRUGA U NIŠU

Energetska efikasnost u lokalnim samoupravama

Ministarka Mihajlović je između ostalog istakla da je važno da građani i građanke osete benefite zelene Srbije i razvijene Srbije, koja će manje trošiti električnu i toplotnu energiju i biti konkurentna. Iz tog razloga doneta su dva zakona koji će pomoći u realizaciji projekta zelene Srbije
Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike prof. dr Zorana Mihajlović, održala je u ponedeljak 24. maja u Nišu, sastanak sa načelnicima Upravnih okruga na temu sprovođenja energetske efikasnosti u lokalanim samoupravama i primeni zakona iz oblasti rudarstva i energetike.

Posebno je bilo reči o punoj primeni Zakona o energetskoj efikasnosti i Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, čiji se efekti očekuju u narednom periodu. Zakon o energetskoj efikasnosti od izuzetnog je značaja za sve lokalne samouprave. Po ustaljenoj praksi, o temama koje se direktno tiču svih naših građana, razgovori se vode najpre sa načelnicima Upravnih okruga, koji dobijene informacije i instrukcije dalje prosleđuju lokalnim samoupravama.

U svom obraćanju prisutnima ministarka Mihajlović je između ostalog istakla da je važno da građani i građanke osete benefite zelene Srbije i razvijene Srbije, koja će manje trošiti električnu i toplotnu energiju i biti konkurentna. Iz tog razloga doneta su dva zakona koji će pomoći u realizaciji projekta zelene Srbije.

“Sada pravimo rang-listu, a nakon toga je ogroman posao na opštinama i gradovima, da relativno brzo, sredinom juna, raspišu javne pozive za privredne subjekte koji će se baviti zamenom stolarije, a zatim i drugi javni poziv ka građanima i građankama koji žele da učestvuju. Podsećam, 50% plaća država sa opštinom, a 50% domaćinstvo. Naše projekcije kažu da prve ugovore možemo imati krajem jula i početkom avgusta, a da do kraja godine vidimo određene rezultate - zamenjene prozore, izolaciju. Nakon toga nam sledi masovnija realizacija, razgovaramo sa međunarodnim institucijama, jer govorimo o nacionalnom cilju za čiju realizaciju ćemo sledeće godine opredeliti minimum 100 miliona evra.

Pričali smo i o korišćenju solarnih panela, pojednostavili smo zakon i sada u četiri koraka možete postaviti panel. To nije samo pitanje nižeg računa, već pitanje zelene energije i očuvanja životne sredine. Naša vizija je da do 2050. imamo 50% energije proizvedene iz zelene energije. Da pokažemo da smo jaki i sposobni da sprovedemo ovako važne projekte koji će dati rezulat na nivou cele Srbije”, rekla je ministarka Mihajlović.

U razgovorima su učestovali načelnici Nišavskog, Južnobačkog, Šumadijskog, Borskog, Raškog i Mačvanskog upravnog okruga, kao i gradonačelnik Niša Dragana Sotirovski. Zaključeno je da su načelnici dobili značajne informacije i smernice kako bi se zakoni iz ove oblasti efikasno primenili u praksi, a sve u interesu boljitka za građane Srbije. Istaknuta je i odlična saradnja Ministarstva rudarstva i energetike i Upravnih okruga. Efekti primene biće vidljivi u narednim godinama, a sve aktivnosti su u funkciji očuvanja čovekove životne i radne sredine.

Načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac prisutne je informisao o efektima primene zakonskih propisa u gradovima i opštinama Mačvanskog upravnog okruga. Posebno je istaknut primer opština Bogatić, koja u značajnoj meri već koristi obnovljive izvore energije. Grad Šabac i opština Vladimirci obavljajau neophodne pripreme i aktivnosti kako bi se iskoristili prirodni resursi i postigle velike uštede. Energetski potencijali, koje ovo područje ima još uvek nisu u punom kapacitetu iskorišćeni, ali se sa aktivnostima nastavlja još intenzivnije. Pomenuta je i opština Mali Zvornik gde će se izgraditi elektrana na bio masu i opština Krupanj koja sprovodi izolaciju svih objekata na području lokalne samouprave. Zakoni iz ove oblasti su od velikog značaja i zbog izgradnje budućeg rudnika litijuma u Jadru.
Kabinet načelnika Vladana Krasavca

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa