Инфо

27. мај 2021.27. мај 2021.
Енергетска ефикасност у локалним самоуправама
САСТАНАК МИНИСАТРКЕ И НАЧЕЛНИКА УПРАВНИХ ОКРУГА У НИШУ

Енергетска ефикасност у локалним самоуправама

Министарка Михајловић је између осталог истакла да је важно да грађани и грађанке осете бенефите зелене Србије и развијене Србије, која ће мање трошити електричну и топлотну енергију и бити конкурентна. Из тог разлога донета су два закона који ће помоћи у реализацији пројекта зелене Србије
Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике проф. др Зорана Михајловић, одржала је у понедељак 24. маја у Нишу, састанак са начелницима Управних округа на тему спровођења енергетске ефикасности у локаланим самоуправама и примени закона из области рударства и енергетике.

Посебно је било речи о пуној примени Закона о енергетској ефикасности и Закона о коришћењу обновљивих извора енергије, чији се ефекти очекују у наредном периоду. Закон о енергетској ефикасности од изузетног је значаја за све локалне самоуправе. По устаљеној пракси, о темама које се директно тичу свих наших грађана, разговори се воде најпре са начелницима Управних округа, који добијене информације и инструкције даље прослеђују локалним самоуправама.

У свом обраћању присутнима министарка Михајловић је између осталог истакла да је важно да грађани и грађанке осете бенефите зелене Србије и развијене Србије, која ће мање трошити електричну и топлотну енергију и бити конкурентна. Из тог разлога донета су два закона који ће помоћи у реализацији пројекта зелене Србије.

“Сада правимо ранг-листу, а након тога је огроман посао на општинама и градовима, да релативно брзо, средином јуна, распишу јавне позиве за привредне субјекте који ће се бавити заменом столарије, а затим и други јавни позив ка грађанима и грађанкама који желе да учествују. Подсећам, 50% плаћа држава са општином, а 50% домаћинство. Наше пројекције кажу да прве уговоре можемо имати крајем јула и почетком августа, а да до краја године видимо одређене резултате - замењене прозоре, изолацију. Након тога нам следи масовнија реализација, разговарамо са међународним институцијама, јер говоримо о националном циљу за чију реализацију ћемо следеће године определити минимум 100 милиона евра.

Причали смо и о коришћењу соларних панела, поједноставили смо закон и сада у четири корака можете поставити панел. То није само питање нижег рачуна, већ питање зелене енергије и очувања животне средине. Наша визија је да до 2050. имамо 50% енергије произведене из зелене енергије. Да покажемо да смо јаки и способни да спроведемо овако важне пројекте који ће дати резулат на нивоу целе Србије”, рекла је министарка Михајловић.

У разговорима су учестовали начелници Нишавског, Јужнобачког, Шумадијског, Борског, Рашког и Мачванског управног округа, као и градоначелник Ниша Драгана Сотировски. Закључено је да су начелници добили значајне информације и смернице како би се закони из ове области ефикасно применили у пракси, а све у интересу бољитка за грађане Србије. Истакнута је и одлична сарадња Министарства рударства и енергетике и Управних округа. Ефекти примене биће видљиви у наредним годинама, а све активности су у функцији очувања човекове животне и радне средине.

Начелник Мачванског управног округа Владан Красавац присутне је информисао о ефектима примене законских прописа у градовима и општинама Мачванског управног округа. Посебно је истакнут пример општина Богатић, која у значајној мери већ користи обновљиве изворе енергије. Град Шабац и општина Владимирци обављајау неопходне припреме и активности како би се искористили природни ресурси и постигле велике уштеде. Енергетски потенцијали, које ово подручје има још увек нису у пуном капацитету искоришћени, али се са активностима наставља још интензивније. Поменута је и општина Мали Зворник где ће се изградити електрана на био масу и општина Крупањ која спроводи изолацију свих објеката на подручју локалне самоуправе. Закони из ове области су од великог значаја и због изградње будућег рудника литијума у Јадру.
Кабинет начелника Владана Красавца

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa