1. jul 2021.1. jul 2021.
Decenija Pesničkog martona
“Sunčeve seobe” obasjale baštu Kulturnog centra

Decenija Pesničkog martona

„Biti nagnut nad okeanom bezbrojnih svetova uz velike oseke i plime predstavlja uzbudljivu avanturu. Prepuštamo čitaocima Zbornika „Sunčeve seobe“ da se otisnu na uzbudljivu plovidbu imaginacije uz želju da svako pronađe svoj biser“ (Branka Todorović)
Zbornik poezije “Sunčeve seobe” nastao je kao rezultat desetogodišnjeg postojanja manifestacije Pesnički maraton u organizaciji Kulturnog centra. Od skromnih početaka Maraton je prerastao u prepoznatljiv deo kulturne scene, ističu organizatori. Brojni autori ostavili su svoj umetnički pečat kroz stihove, a odabirom deo njih se našao u pomenutom delu.
-Jubilej predstavlja širu sliku pesničkog stvaralaštva velikog broja pesnika, predstavnika kulturnih i geografskih prostora. Zbornik poezije “Sunčeve seobe” potvrda je našeg dugogodišnjeg pregalaštva da poezija ne utihne u vremenu neizvesnosti i teskobe koja sve više uzima čoveka zamagljujući istinu i znanje. U pripremanju publikacije nastojali smo da obuhvatimo raznolikost pesničkog i jezičkog izraza, misaone strukture i ritma, sabravši pesnike različitih pesničkih orijentacija, generacijske pripadnosti i vrednosnih kategorija. Na ovom poduhvatu sarađivala sam sa profesorkom književnosti Anđelkom Lazić, sjajnim pesnikom Acom Vidićem, master bibliotekar savetnikom Milicom Matijević iz biblioteke „Dimitrije Tucović“ Lazarevac - rekla je urednica „Sunčevih seoba“ Branka Todorović povodom Zbornika i predstavljanja u bašti KC.

"Glas Podrinja"


-Trudili smo se da prikažemo kvalitet pesničkog stvaralaštva, što smo, nadam se i pokazali nešto drugačijom promocijom. Želeli smo da performansom približimo prostor, poeziju i pokažemo da je umetnost ozbiljna, te da traži misleće ljude. Pesnici to svakako jesu.
Promociji dela prisustvovao je veliki broj ljubitelja iskazivanja osećanja i misli u stihu. Svetlana Stanković, v. d. direktorka KC ističe da je događaj uvertira u planirane sadržaje Kulturnog centra, te da Šapčane očekuje programski bogato kulturno leto.
-Mislim da su svi uživali u večeri poezije i nadam se da ćemo nastaviti u tom maniru, te da će leto pred nama biti ispunjeno interesantnim događajima.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa