10. februar 2022.10. feb 2022.
v.d. direktora Zavoda za javno zdravlje, Foto: "Glas Podrinja" Šabac,  msc. dr Branko M. Vujković

v.d. direktora Zavoda za javno zdravlje, Foto: "Glas Podrinja" Šabac, msc. dr Branko M. Vujković

V.D. DIREKTOR ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVLjE, MSC. DR BRANKO M. VUJKOVIĆ

Borba za zdrave ljude u zdravoj sredini

Vakcinacija, solidarnost, informisanje, ključ, jubilej i borba su šest ključnih reči za 2021. godinu. Tokom ove 2022, pored redovnih aktivnosti Zavodu predstoji prostorno proširenje, ali i intenzivan rad na informisanju građana o rizicima koji dolaze iz životne sredine, kao i saradnja sa Republikom na vakcinaciji devojčica devetovalentnim HPV vakcinama
Nada da ćemo pobediti Koronu pojačana je početkom vakcinacije prošle godine. Kao zemlja koja je jedna od prvih u Evropi ušla u imunizacijski proces, našli smo se i komšijama iz regiona. Solidarnost sa onima koji nisu imali uopšte ili su imali nedovoljno doza, pokazali smo otvarajući vakcinalne punktove i za žitelje okolnih zemalja. Uporedo sa borbom sa virusom vodila se i borba za istinite informacije. Nasuprot poplave lažnih vesti i teorija zavere, medicinski stručnjaci su se zalagali za plasiranje naučno proverenih činjenica. Kao priznanje za borbu na dva fronta, ali i konstantan stogodišnji rad na očuvanju i zaštiti javnog zdravlja u Mačvanskom okrugu u godini jubileja šabačkog Zavoda, ustanova dobija i Ključeve grada. Ovo bi u najkraćem bio prikaz protekle godine po rečima v.d. direktora Zavoda za javno zdravlje Šabac,MSc dr Branka M. Vujkovića, koji je 2021. podelio u šest ključnih reči: vakcinacija, solidarnost, informisanje, ključ, jubilej i borba.

Vakcinacija
-Završila se i druga godina epske borbe zdravstvenih radnika svih zemalja sveta sa korona virusom. S toga mi je prva ključna reč koja je obeležila prethodnu godinu u Srbiji i Mačvanskom okrugu vakcinacija.

Naša država je među prve tri evropske zemlje koja je počela masovnu imunizaciju protiv Kovida-19 i obezbedila dovoljne količine vakcina, kao najboljeg oružja u suzbijanju pandemije. O našoj ozbiljnosti i nameri da se na najbolji način uhvatimo u koštac sa pandemijom govori podatak da smo samo mi na teritoriji Mačvanskog okruga dali skoro 400.000 doza, a i da je Srbija pokrenula proizvodnju vakcina.

Činjenica je i da naši građani nisu do kraja iskoristili ovu priliku i da smo stali na 50 odsto vakcinisanih građana sa obe doze, ali svaki život koji smo spasili vakcinacijom, nam je veliki podstrek da u danima pred nama istrajemo u ovoj borbi i edukujemo građane da se vakcinišu ne samo protiv ove, već i protiv svih drugih bolesti koje su preventabilne vakcinacijom- istakao je za “Glas Podrinja”, MSc. dr Branko M. Vujković.

Prvog novembra protekle godine Zavod za javno zdravlje Šabac je obeležio vek postojanja, ili sto godina od početka organizovane borbe za narodno zdravlje


Solidarnost
-Vakcinisali smo zdravstvene radnike Republike Srpske i zbog toga dobili značajno priznanje za odličnu organizaciju, profesionalnost i veliki doprinos u vakcinaciji protiv Kovida-19 zaposlenih u sistemu zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske od ministra zdravstva i socijalne zaštite, dr Alena Šeranića- ističe dr Vujković i dodaje da smo pored zdravstvenih radnika Republike Srpske bili solidarni i sa ostalim građanima zemalja regiona, omogućavajući im da se vakcinišu na našim vakcinalnim punktovima, ili im donirajući određeni broj doza.

Informisanje
-Informisanje u smislu edukacije građana ali i borbe protiv lažnih vesti putem društvenih mreža, čet bot aplikacije i mobilne aplikacije „Čuvar zdravlja“, bilo je u centru našeg delovanja 2021. godine. U ovom segmentu smo za aplikaciju “Čuvar zdravlja” dobili i nacionalnu nagradu za kvalitet i inovacije, dok su nam objave na zvaničnim društvenim mrežama dale novu snagu u pružanju pravovremenih informacija i adekvatnih odgovora na sve nove izazove i nedoumice naših pratilaca- objašnjava v.d. direktora ZZJZ “Šabac”.

Ključ
-U ime naše ustanove i u ime svih zaposlenih Zavod za javno zdravlje Šabac je na dan grada šapca, od strane gradonačelnika dr Aleksandra Pajića nam je uručena nagrada Ključ grada Šapca, kao i aprilska nagrada za ukupan razvoj i promociju grada. Ovo je za sve nas važan podstrek da budemo još bolji i posvećeniji- ističe doktor Vujković i napominje da on jednu ovakvu nagradu doživljava kao priznanje ne samo za borbu za očuvanje zdravlje građana u okviru pandemije već i celokupan rad, koji danas traje više od jednog veka na očuvanju zdravlja svih na teritoriji grada.

Jubilej
Prvog novembra protekle godine Zavod za javno zdravlje Šabac je obeležio vek postojanja, ili sto godina od početka organizovane borbe za narodno zdravlje. Sa te proslave je po rečima doktora Vujkovića u javnost otišla važna poruka predstavnika vlade, zdravstvenog sistema, ustanova Mačvanskog upravnog okruga i lokalnih samouprava, da samo ujedinjeni možemo pobediti sve izazove po javno zdravlje koji su pred nama.

Borba
Poslednja ključna reč je ona koja ujedinjuje sve ostale. Po navodima MSc. dr Vujkovića ona je obeležila prethodnih sto godina trajanja, ali ukazuje i na godine koje su pred nama.
-Borba. Borba protiv zaraze, borba za zdrav vazduh, borba za zdravu hranu, borba za zdrave ljude u zdravim lokalnim sredinama Mačvanskog okruga i borba za još bolji zdravstveni sistem.

Činjenica je da je kvalitet vazduha iz dana u dan, ali i životne sredine sve lošiji i odatle nam dolazi sve više rizika po zdravlje, oni su pod direktnim ili indirektnim delovanjem čoveka nastali. Međutim, ne smemo zaboraviti faktore rizika za koje smo odgovorni direktno: nedostatak fizičke aktivnosti, gojaznost, pušenje, alkoholizam... To su izazovi sa kojima ćemo se suočiti u ovoj godini, ali i godinama pred nama- kaže Msc.dr Branko Vujković.

Pogled u budućnost
Veliki posao, projekat pune implementacije PCR dijagnostike, ove godine se privodi kraju. U toku su radovi na prostoru za PCR opremu čije okončanje se očekuje krajem marta, dok je u prethodnom periodu urađen prostor za zdravstvene preglede koji se obavljaju u Zavodu, prostorije za antibaričnu zaštitu, kao i odsek za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju. Prostorije su urađene zahvaljujući sredstvima ustanove, ali i donatora iz Mačvanskog upravnog okruga. Planirno je uređenje parking prostora ispred zgrade Zavoda, a u planu je i izrada novog projekta rekonstrukcije i adaptacije zgrade, kojom bi strateški trebalo da bude rešeno pitanje manjka prostora za narednih sto godina.

-Pored tekućih poslova u ovoj godini u Zavodu, od aprila očekujemo da država omogući besplatnu vakcinaciju devojčica najmodernijim devetovalentnim vakcinama protiv HPV virusa, kojim mogućnost nastanka grlića materice kao drugog po brojnosti u ženskoj populaciji se svodi na nivo statističke greške. Jedva čekamo taj trenutak, jer ne postoji značajniji posao od zaštite zdravlja naših dama i sve naše dece- poručuje MSc. dr Vujković.
T.T.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa